Percheziții DNA în București și Giurgiu. Mai multe instituții publice sunt acuzate de corupție
Procurorii Anticorupție percheziționează, joi, 28 aprilie, şase adrese din Capitală şi judeţul Giurgiu, într-un dosar de infracțiuni ce vizează achiziţii publice de materiale sanitare neconforme în timpul pandemiei de coronavirus. Unele dintre descinderi au loc la sediile unor instituţii publice.
Descinderi ale DNA în Capitală și Giurgiu
Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate celor de corupţie, din cadrul DNA, efectuează cercetări în București şi judeţul Giurgiu, într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni comise în 2020, în legătură cu achiziţii publice de materiale sanitare efectuate în timpul pandemiei de coronavirus, potrivit Direcției Naționale Anticorupție.
Percheziții la instituții publice acuzate de corupție
După ce au obținut autorizările legale de la instanţa competentă, procurorii fac percheziţii domiciliare în şase locaţii, reprezentând sediile unor instituţii publice şi locuințele unor persoane fizice, situate în Bucureşti şi judeţul Giurgiu.
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate celor de corupție, comise în cursul anului 2020, în legătură cu achiziții publice de materiale sanitare efectuate în timpul pandemiei de Covid 19.
În cursul zilei de 28 aprilie 2022, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, se efectuează percheziții domiciliare în șase locații reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice, situate pe raza municipiului București și a județului Giurgiu.
Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, a transmis DNA.
Procurorii investighează cazul bucătăreasa din Giurgiu
Potrivit unor surse judiciare, ar fi vorba despre achiziții de măști neconforme (tip FFP2 și FFP3) în pandemie. Nu au loc descinderi la vreun spital. În acest dosar ar fi implicată și o bucătăreasă din Giurgiu, care a ajuns să câștige un contract de 12 milioane de euro pentru măști de protecție, notează Recorder.ro. În martie 2020, Marin Voinea, primarul din Călugăreni, habar nu avea de existența unei firme profitabile în comuna sa, susținând că „nu figurează la primărie. Nu are niciun bun trecut la noi la taxe și impozite”.
Afaceri cu măști de protecție în pandemie
În primele luni ale pandemiei de coronavirus, când Guvernul Orban a început să cumpere echipamente de protecție sanitară, firma Romwine&Cofee a obținut un contract de 56 milioane de lei pentru furnizarea de măști medicinale. În cele din urmă, s-a aflat că firma din comuna Uzunu, județul Giurgiu, era patronată de o bucătăreasă și avea ca obiect principal de activitate comerțul cu produse alimentare, băuturi și produse de tutun.