29 sept. 2022 | 22:13

Palmă grea pe obrazul românilor ce vor să-și cumpere o casă: suntem „condamnați” să trăim în chirie

ACTUALITATE
Palmă grea pe obrazul românilor ce vor să-și cumpere o casă: suntem

Se adună nori inflaționiști asupra pieței imobiliare autohtone, mai precis asupra sectorului construcțiilor. Apar noi creșteri de preț, iar mulți români își iau gândul de la a-și ridica o casă sau a-și achiziționa una „la cheie” în perioada următoare.

Poate că realizarea cea mai importantă a unui om în viață este să-și cumpere propria locuință. Desigur, ne referim la împliniri și obiective din spectrul material, financiar, nu la cele sufletești.

Doar că aceste dorințe sunt din ce în ce mai greu de îndeplinit într-o perioadă marcată de puternice creșteri de preț.

Numeroase analize au indicat o scădere a cererii pentru imobiliare, numărul românilor care cumpără este tot mai mic și va fi și mai redus în perioada următoare. De ce? Fiindcă vin noi scumpiri în sectorul construcțiilor.

„Potrivit estimărilor din luna septembrie 2022, în activitatea de construcții se va înregistra pentru următoarele trei luni relativă stabilitate a volumului producției (sold conjunctural -4%). Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariați (sold conjunctural -3%). În ceea ce privește prețurile lucrărilor de construcții se preconizează creștere accentuată a acestora (sold conjunctural +42 %)”, transmit experții din cadrul Institutului Național de Statistică (INS).

Românii se simt condamnați la o viață trăită în chirie. Altă posibilitate n-au

În aceste condiții, mulți români se simt, pe bună dreptate, „condamnați” să trăiască în chirie. Aceia dintre noi care nu au o familie extinsă alături de care să locuiască și care nici nu-și mai permit prețurile de pe piață, efectiv n-au altă soluție decât să închirieze un acoperiș deasupra capului și să aștepte ieftiniri.

E drept că există unii economiști ce susțin că urmează să vedem, într-un viitor nedeterminat, și scăderi de prețuri, dar nu se știe când și nu se știe ce se mai întâmplă până atunci.

Practic, viitorul e incert, cu atât de multe crize în desfășurare, și orice statistică, orice calcul sau previziune riscă să nu mai fie valabilă într-un termen de x luni sau ani, cu atât de multe necunoscute la mijloc.