Pâinea de toate zilele a ajuns un adevărat lux: prețuri record și pentru banala franzelă, nu doar pentru mofturoși

Pâinea de toate zilele a ajuns un adevărat lux: prețuri record și pentru banala franzelă, nu doar pentru mofturoși

Inflația își spune cuvântul și asupra industriei de panificație de la noi din țară. Scumpirile accelerate din ultima perioadă, de la cereale, până la combustibil și facturi, se reflectă în costul final al pâinii de zi cu zi. Problema cea mai mare este că tot românii cu venituri modeste vor avea cel mai mult de suferit, deoarece nu doar pâinea „de lux”, s-a scumpit, ci și banala franzelă.

Conform celor mai recente date de pe piață, franzela a ajuns să coste chiar și doi lei sau mai bine, în unele magazine. Se pare că, în ultimul an, pâinea a înregistrat o creștere fulgerătoare a prețului. Vorbim despre o majorare cu 17%, după cum ne indică Banca Națională a României.

Problema e că românii consumă foarte multă pâine

Pâinea este un aliment nelipsit de pe mesele noastre. În general, românul consumă foarte multă pâine, iar cei care nu se pot lipsi de ea sunt tocmai oamenii nevoiași, care o consumă pentru că le ține de foame, uneori chiar și goală. Scumpirea pâinii, în acest caz, poate fi devastatoare pentru nivelul de trai măcar de subzistență al unei familii din țara noastră.

În aceste condiții, numeroși cetățeni susțin că ar fi fost oportună intervenția autorităților pe piață, cu măsuri de plafonare a prețurilor. Alimentele de bază ar fi, astfel, ferite de scumpiri iar oamenii și-ar putea menține puterea de cumpărare măcar cât să supraviețuiască de la o lună la alta, umplându-și coșul de cumpărături cu strictul necesar.

Totuși, de partea cealaltă a baricadei, numeroși oficiali ai statului susțin că o astfel de măsura, cum a fost luată în Ungaria, de exemplu, ar face mai mult rău pieței și ar putea genera chiar lipsuri de stocuri.

În timp ce există dezbateri pe această temă, Banca Națională ne pregătește pentru noi scumpiri și anunță că rata anuală a inflației va crește peste așteptările prognozate anterior. Acest lucru se traduce prin noi valuri de scumpiri în perioada următoare.

Citește și: