Optimus al lui Elon Musk – tot ce trebuie să știi despre robotul Tesla: cum ar putea schimba umanitatea

Optimus al lui Elon Musk - tot ce trebuie să știi despre robotul Tesla: cum ar putea schimba umanitatea

În cadrul conferinței Tesla AI Day 2022, Elon Musk a dezvăluit cea mai recentă iterație a robotului său umanoid cu care își propune să schimbe lumea.

Dezvăluit inițial în urmă cu aproximativ un an sub formă de proiect, cel mai bogat om din lume a prezentat în acest weekend creația sa intitulată Optimus, o referință la binevoitorul Transformers, Optimus Prime. Aparent, povestea umanoidului a început în august 2021, când inginerii Tesla au început să lucreze la un prototip pentru a executa sarcini în fabricile de mașini electrice ale gigantului.

”Practic va începe să se ocupe de o muncă plictisitoare, repetitivă și periculoasă. Care este munca pe care oamenii ar dori să o facă cel mai puțin?”, declara la acea vreme CEO-ul Tesla.

Cât de bun este este robotul Tesla, cât de scump

Elon Musk a clasificat robotul Tesla ca fiind încă într-un stadiu de dezvoltare, fără abilități deosebite, dar unul care merge și poate să dea din mâini. Aparent, pe scena din Palo Alto, unde a avut loc evenimentul Tesla AI Day, a fost prima oară când reacția robotizată s-a deplasat fără suporturi mecanice.

„Cred că există un potențial că ceea ce facem aici la Tesla ar putea aduce o contribuție semnificativă la AGI (inteligență generală artificială)”, a declarat Elon Musk, potrivit CNBC.

Dincolo de optimismul miliardarului pe marginea subiectului, angajații Tesla au afirmat că scenariile în care Optimus ar putea face minuni sunt nelimitate, mai ales în tandem cu alte dispozitive de acționare proiectate de Tesla. În plus, mâini robotizate adaptive îi vor permite robotului să apuce lucruri, să manipuleze.

În condiții ideale și după o lungă perioadă de cercetare și dezvoltare, inginerii companiei americane au afirmat că speră să poată crea o baterie care să-i ofere o zi întreagă de autonomie. În ceea ce privește prețul, acesta ar trebuie să fie mai ieftin de 20.000 de dolari, scopul fiind să fie mai accesibil decât un autoturism.

Elon Musk este de părere că robotul umanoid „poate ajuta milioane de oameni” pentru că, dacă funcționează, lumea va avea ceea ce el a numit „un viitor al abundenței, un viitor în care nu există sărăcie, în care oamenii poți avea orice își doresc în ceea ce privește produsele și serviciile.” Pentru că nu putea încheia un discurs grandios fără o manifestare supremă de optimism, miliardarul a clasificat această lansare ca fiind ”o transformare fundamentală a civilizației așa cum o cunoaștem”.

La această oră, Optimus nu are o dată oficială de lansare, nici măcar una estimativă. Întegul eveniment, după cum a spus Elon Musk, a avut ca scop atragerea inginerilor. A fost mai degrabă o prezentare pentru cei care ar urma să lucreze la acest proiect dacă vor să se alăture Tesla. „Încă mai este mult de lucru pentru a perfecționa Optimus”, a concluzionat Elon Musk.