O să mai avem sau nu ce să mâncăm? Cât adevăr e în scenariul crizei alimentare, de fapt
De când Rusia a invadat Ucraina și a declanșat în Europa cel mai dur atac militar de la finele celui de-al Doilea Război Mondial, tot mai mulți economiști susțin scenariul unei crize alimentare, pe care fiecare cititor o înțelege în felul său propriu. Există variante și variante care se vehiculează cu privire la cum se va materializa și dacă se va întâmpla cu adevărat acest lucru, însă adevărul e unul singur și încercăm să-l conturăm, cât mai clar, în cele ce urmează:
E important să stabilim, încă de la început, faptul că vom cita numai surse credibile și oficiale, pentru a încerca să ne alcătuim o imagine de ansamblu cât mai corectă.
Astfel, punctăm faptul că liderii G7, celor mai puternice economii din lume, susțin faptul că omenirea se va confrunta cu o criză alimentară, izbucnită pe fondul conflictului militar din țara vecină.
Acest lucru e lesne de înțeles, dacă ținem cont de importanța strategică a Rusiei și Ucrainei pe piețele internaționale de cereale, de exemplu. Înainte de război, Ucraina exporta peste 5 milioane de tone de cereale lunar, iar la rândul său, Rusia este cel mai mare exportator mondial de grâu. Împreună, Rusia și Ucraina sunt atât de importante la nivel global pe piața alimentară, încât asigură nu mai puțin de 29% din exporturile mondiale de grâu.
Din moment ce ambele state se află în acest conflict sângeros, e evident că apar perturbări pe lanțurile internaționale de aprovizionare, iar astfel de efecte deja se resimt.
Avertismente cu privire la criza alimentară care ne paște vin și de peste ocean. Președintele SUA a declarat că prețurile la alimente vor crește în urma sancțiunilor pe care le va primi Rusia. În Europa, șefa Comisiei Europene a transmis același mesaj, spunând că războiul amenință securitatea alimentară din întreaga lume.
Vine criza alimentară și-n România?
Referindu-ne la România, autoritățile noastre ne transmit mesaje menite să ne liniștească, iar acest lucru se datorează faptului că țara noastră produce mai mult decât consumă cetățenii. Prin urmare, noi nu vom avea de suferit de pe urma a ceea ce se întâmplă, o spune chiar președintele Klaus Iohannis.
Noi nu suntem dependenți de importuri, ca alte țări, ci chiar ne permitem să exportăm cantități impresionante. În schimb, o adevărată criză alimentară riscă să vină peste țările complet dependente de importuri.
Desigur că piața alimentară din țara noastră, la fel ca-n restul Europei, e afectată de scumpiri, iar acest lucru reprezintă o formă de criză alimentară, dar oficialii noștri ne dau asigurări că nu se pune problema unei penurii alimentare.
Un aspect ce merită precizat este că și cei mai abili economiști sunt puși în dificultate în acest moment. E dificil de realizat prognoze, cât timp evenimentele sunt în plină desfășurare și totul în jur este marcat de lipsă de predictibilitate.