Schimbare majoră în legătură cu pensionarea în România. Klaus Iohannis a promulgat luni, 4 aprilie, actul normativ

Schimbare majoră în legătură cu pensionarea în România. Klaus Iohannis a promulgat luni, 4 aprilie, actul normativ
Ce schimbari s-au facut la pensionare. Ce prevede legea acum

Este schimbare majoră în legătură cu pensionarea în România. Klaus Iohannis a promulgat luni, 4 aprilie 2022, actul normativ. Astfel, casele teritoriale de pensii sunt obligate să informeze angajatorul în privinţa deciziei de pensionare a salariatului. Acum, decizia este comunicată doar persoanei care depune cererea de pensionare.

Sunt schimbări în legătură cu pensionarea. Klaus Iohannis a promulgat actul normativ. Despre ce este vorba

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, actul normativ pentru completarea art. 106 din Legea nr. 263/2010 în ceea ce privește sistemul unitar de pensii publice, prin care casele teritoriale de pensii vor fi obligate să anunțe angajatorul în privinţa deciziei de pensionare a salariatului.

„Casa teritorială de pensii emitentă comunică angajatorului o informare cu privire la emiterea deciziei de pensionare pentru limită de vârstă, anticipate, anticipate parţiale sau de invaliditate. Informarea va cuprinde numele şi prenumele persoanei, tipul deciziei de pensionare, precum şi data emiterii acesteia”, prevede legea, scrie Agerpres.

Decizia de pensionare comunicată doar persoanei în cauză

În momentul de față, decizia de pensionare se comunică doar persoanei care formulează cererea de pensionare, fără a fi anunțat şi angajatorul de faptul că a fost emisă pensia și data emiterii acesteia.

Pe de altă parte, ministrul Muncii, Marius Budăi, anunța cu circa două săptămâni în urmă că sunt discuții, în interiorul Coaliției PNL-PSD-UDMR, pentru o nouă majorare a pensiilor.

Reforma pensiilor, îndeplinită în primul trimestru

„Ce ține de reforma pensiilor în trimestrul acesta am îndeplinit și anume tot ceea ce înseamnă semnarea acordului cu Banca Mondială în vederea asigurării asistenței tehnice pentru o analiză asupra Legii pensiilor 127, legea existentă, și o eventuală îmbunătățire. Toate aceste lucruri sunt în grafic și se vor realiza”, spunea Marius Budăi.

Șeful de la Muncă a mai spus că se caută cele mai bune soluții pentru mărirea pensiilor.

Majorarea pensiilor, cu semn de întrebare. Se caută încă soluții

Acesta a ținut să reamintească de pachetul social propus de PSD la intrarea la guvernare pentru persoanele vulnerabile a fost îndeplinit în totalitate.

„În acest moment avem discuții în coalițiie pentru a găsi cele mai bune soluții și căutăm soluții să vedem ce putem face în continuare pentru cetățenii români, pentru că eu aș apela un pic la memoria tuturor și aș adresa o întrebare retorică, dar cu o încărcătură foarte mare: ce s-ar fi întâmplat cu cei mai vulnerabili cetățeni români, dacă nu am fi impus acel pachet social la negocierea la preluarea guvernării, îndeplinit în totalitate”, a mai spus Marius Budăi.