O nouă creștere pe piața petrolului. Prețurile au explodat după ce UE a anunțat embargoul impus Moscovei

O nouă creștere pe piața petrolului. Prețurile au explodat după ce UE a anunțat embargoul impus Moscovei

Miercuri a fost o nouă creștere pe piața petrolului, după ce reprezentanții statelor UE au acceptat să pună o interdicție parțială și treptată pe gazul din rusia, asta în timp ce China a terminat restricţiile din Shanghai din cauza Covid-19, ceea ce ar putea susţine cererea pe o piaţă deja tensionată.

Petrolul continuă să aibă prețul ridicat. Anunțul făcut de specialiști

Astfel, țițeiul Brent a ajuns la o creștere a prețului cu 1,83 dolari, sau 1,6%, la 117,46 dolari pe baril, la ora 15:56 GMT (18:56 ora României).

Pe de altă parte, cotaţia petrolului US West Texas Intermediate (WTI) a obținut un avans de 1,77 dolari, sau 1,6%, ajungând la 116,45 dolari pe baril. Cele două valori de referinţă au reușit să obțină câştiguri în luna mai, marcând a şasea lună consecutivă de creştere a preţurilor.

”Dispoziţia de pe piaţa petrolului pare să devină din ce în ce mai optimistă”, a declarat analistul Julius Baer Norbert Rucker.

De la embargoul impus de UE se sustrag pentru livrările ruse de petrol prin conducte către Ungaria două țări central-europene fără ieşire la mare.

”Ne menţinem punctul de vedere că, în timp, Rusia va putea redirecţiona majoritatea exporturilor sale şi va putea stabili un impact maxim asupra producţiei ruse la 1,5 milioane de barili pe zi”, a spus JP Morgan într-o notă.

Citește și: Au început condamnările soldaților ruși pentru crime de război. Ce pedepse au primit cei care au bombardat o școală

Zelenki le-a vorbit liderilor europeni reuniți la Bruxelles și a solicitat să adopte urgent noul pachet de sancțiuni economice împotriva Rusiei arătând că 74 de copii ucraineni au murit în cele 52 de zile scurse de când UE a adoptat precedentele sancțiuni.

„Europa trebuie să-şi arate forţa. Pentru că Rusia înţelege doar forţa ca argument. (…) Este timpul ca voi să nu fiţi divizaţi, să nu fiţi fragmentaţi, ci un tot întreg”, a declarat Zelenski. „Doar prin cea mai mare unitate se vor putea găsi răspunsuri eficiente la tot ce face Rusia împotriva noastră şi împotriva voastră”, a subliniat preşedintele Ucrainei. El a avertizat că Rusia nu vrea să vadă o UE unită, ci „27 de state divizate, 27 de bucăţi care nu se pot uni”.

Citește și: Lovitură totală pentru Putin. UE va interzice trei sferturi din importurile de petrol rusești: ”Până la sfârșitul anului, ajungem la 90%”

Citește și:
Etichete: