Numai magnat să nu fii, în vreme de război: cum arată portofelele lor, de fapt
Majoritatea oamenilor au senzația că, în această perioadă marcată de instabilitate pe piețele financiare și de efectele economice ale războiului, numai oamenii de rând suferă, în timp ce miliardarii lumii n-au nicio grijă. Nimic mai fals. Pe burse se topesc miliarde de euro, chiar în timp ce discutăm această problemă.
Războiul din Ucraina, declanșat pe un fond economic deja sensibilizat de cei doi ani de criză sanitară globală, a amplificat problemele financiare în întreaga lume.
Bursele resimt din plin instabilitatea, neîncrederea investitorilor și lipsa de predictibilitate. Acțiunile înregistrează scăderi, iar această sintagmă seacă înseamnă, de fapt, că magnații lumii pierd bani grei, de la o zi la alta.
Războiul nu ocolește portofelele miliardarilor lumii
Marți, acțiunile europene au înregistrat o scădere, deși marcase două ședințe în care situația părea că se redresează.
Indicele Stoxx 600 scade cu 0,9% în jurul orei 16:30, după un declin de circa 2% în prima parte a zilei. Cel mai mare declin a fost înregistrat la materiile prime. De asemenea, ne mai arată datele oficiale, Stoxx 600 Basic Resources este în scădere cu 2,8%, în timp ce indicele FTSE 100 (Londra) coboară cu 0,8%, iar DAX (Frankfurt) și CAC 40 (Paris) cu circa 1%.
„Sectoarele cu expunere mare la situația din China – materii prime, minerit, metale, construcții rezidențiale și bunuri de lux – sunt trasr în jos de restricțiile instituite în unele părți ale Chinei”, a declarat Nick Nelson, responsabil de strategii investiționale pe bursele europene la UBS, citat de Reuters.
În contextul actual, Fondul Monetar Internațional (FMI) atrage atenția asupra faptului că efecte economice ale războiului vor fi resimțite în toate economiile lumii. Desigur, impactul va fi diferit, însă nimeni nu scapă de consecințe negative în plan financiar, spun analiștii. În general, sunt așteptate scumpiri la nivel global, dar și presiuni crescute pe lanțurile de aprovizionare.
„Conflictul este o lovitură majoră la adresa economiei globale, care va afecta creșterea și va majora prețurile”, avertizează FMI, într-un articol postat chiar pe site-ul sau oficial.
Pe termen mai lung, „războiul ar putea afecta în mod fundamental ordinea economică globală și geopolitică prin reconfigurarea lanțului de aprovizionare, a livrărilor de energie, a rețelelor de plăti și a modului în care statele vor regândi deținerile valutare”, mai notează experții FMI.