15 mart. 2022 | 14:52

Românii nu trebuie să-și facă griji legate de faptul că ar veni foametea: care e adevărul despre așa-zisa criză alimentară

ACTUALITATE
Românii nu trebuie să-și facă griji legate de faptul că ar veni foametea: care e adevărul despre așa-zisa criză alimentară

Pe fondul conflictului militar din Ucraina, tot mai mulți români au început să-și facă provizii de alimente, de teama că peste noi ar putea veni o criză alimentară de proporții. Autoritățile ne reamintesc faptul că nu ar trebui să existe motive de îngrijorare din acest punct de vedere și că țara noastră este un important producător regional pe zona alimentară.

Nu este un secret pentru nimeni faptul că războiul declanșat de Rusia în Ucraina perturbă lanțurile de aprovizionare la nivel global.

Pe piață europeană, grâul a crescut cu 34%, de la 269,25 EUR/tonă în prima zi din februarie la 360,75 EUR/tonă miercuri la închidere, cu vârful chiar la 390 EUR. În cazul grâului tranzacționat futures în SUA, prețul a atins miercuri limita de variație ascendentă, la 10,56 dolari/busel (unitate de aprox. 35,24 de litri, sau 27,2 kg grâu, 25,47 kg porumb).

Pentru porumb, avansul a fost de la 253 la 355 EUR/tonă între 1 februarie și 2 martie, însemnând o apreciere de 40%. Creșterile sunt neobișnuit de puternice, cu variații rapide în interval foarte scurt de timp.

Deși situația la nivel global a determinat Banca Mondială să lanseze, zilele trecute, un avertisment privind posibilitatea apariției unei crize alimentare, românii trebuie să stea liniștiți.

Care e adevărul despre situația alimentară din România

Potrivit oficialilor noștri, la nivel de producție, România își acoperă necesarul de consum pentru populație și chiar e capabilă să exporte cantitățile suplimentare, care nu sunt deloc neînsemnate.

„Asociaţia Fermierilor din România afirmă, în deplină cunoştinţă de cauză, că nu există niciun pericol acum ca vreun român să sufere de foame sau să nu găsească în magazine ceea ce îi este necesar. Se poate totuşi să apară anumite sincope în aprovizionare, dar acestea ar fi doar temporare, legate de probleme în lanţul de aprovizionare. România produce suficient pentru toţi consumatorii, ba chiar peste necesar în multe domenii.

Nu considerăm că putem vorbi de o criză alimentară mondială, chiar dacă există probleme în unele ţări. Trebuie însă să spunem că nu se întrevede deocamdată nicio criză în acest domeniu, cel puţin nu în Uniunea Europeană, care are stocuri de 30 de milioane de tone de alimente”, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Asociaţiei Fermierilor din România (AFR), Daniel Botănoiu.

Oficialul a vorbit și despre decizia unor ţări de a impune restricţii în cazul exporturilor de produse agricole şi alimentare. Acesta susține că situația este dificil de comentat, în lipsa unor informaţii concrete privind situaţii particulare.

”Măsura poate fi înţeleasă atunci când anumite alimente de bază sunt produse în cantităţi mai mici decât consumul naţional sau la limita acestuia. Din fericire, în cele mai multe domenii, România este în stare să producă (şi chiar o face) peste necesarul de consum intern. Şi să nu uităm că multe contracte de export sau comerţ intracomunitar au fost încheiate cu mult timp înainte de declanşarea conflictului din Ucraina, iar România înţelege să îşi respecte angajamentele.

O suspendare sau anulare a acestor contracte ar crea mari probleme în statele de destinaţie pentru produsele agricole şi alimentare româneşti. Sunt ţări care depind în mare măsură, de exemplu, de grâul cumpărat de la fermierii din România”, a transmis Botănoiu.