Cât s-au scumpit produsele alimentare în numai 30 de zile. Prețurile au suferit modificări de la începutul anului și până acum. Spre exemplu, într-un magazin, pentru un coș de cumpărături format din numai 7 produse se poate plăti și cu 15 lei față de cât plăteai la începutul lui 2022. Ce alimente s-au scumpit cel mai mult.
Comparând prețul pentru un coș de cumpărături la același magazin, s-a demonstrat cum s-au modificat preţurile de la începutul anului şi până acum. Potrivit Antena 3, cel mai mult s-ar fi scumpit legumele. Reprezentanții industriei alimentare admit însă că majorează prețurile de la o săptămână la alta, antreprenorii nu se tem de lipsa stocurilor, ci de creșterea prețurilor, care va fi resimțită mai ales de românii cu pensii și cu salarii modeste.
De la începutul anului și până acum, cel mai mult s-au scumpit ardeii, cu 6 lei pe kilogram, pentru roșii românii plătesc cu 3 lei mai mult pe kilogram, iar în 2 luni și jumătate bananele s-au scumpit cu 2 lei pe kilogram. În același interval, s-a scumpit și uleiul ci 11%, iar făina s-a scumpit cu 25% la raft.
Practic, fiecare produs și-a majorat prețul cu câte un leu, în perioada analizată. Însă prețurile alimentelor sunt în creștere și la novel european din cauza scumpirilor din sectorul energetic, a războiului din Ucraina, precum și a crizei de pe piața îngrășămintelor. Cum cererea este mai mare ca de obicei, acest fapt pune presiune pe prețuri.
Isteria din magazine de la raioanele cu ulei pare să se mai fi domolit, după ce zilele trecute, românii au luat cu asalt rafturile cu acest produs. Autoritățile au îndemnat la cumpătare, în timp ce unele magazine nu le permit clienților să achiziționeze alimente de bază în cantități prea mari. Magazinele și-au refăcut stocurile de ulei, dar chiar și așa, au menținut limite și le dau voie oamenilor să cumpere cel mult 3 baxuri cu ulei.
„Magazinele nu dispar și producătorii nu dispar. Mai închide câte unul, dar deschide altul. Și practic se pot aproviziona în fiecare zi și nu are rost să cumperi mai mult decât ai nevoie pentru o zi, maxim două zile”, a declarat președintele ROMALIMENTA.
Totodată, în același timp, autoritățile continuă evaluarea lanțului de aprovizionare, de la producător până la magazin, ca să vadă unde apar scumpirile, care s-au accelerat în ultima vreme.