15 dec. 2022 | 14:12

„Nu puteam pune telefonul jos”. Ce efecte are o săptămână de „post digital” pentru oamenii dependenți de social media

ACTUALITATE
„Nu puteam pune telefonul jos”. Ce efecte are o săptămână de „post digital” pentru oamenii dependenți de social media

La începutul acestui an, un studiu a sugerat că o pauză de o săptămână de la platforme precum Twitter, Instagram, Facebook și TikTok este suficientă pentru a avea un efect pozitiv.

La un grup ales la întâmplare pentru a lua o pauză, cercetătorii au constatat că simptomele depresiei și ale anxietății s-au redus, iar starea generală de bine a crescut.

Ar avea o perioadă mai lungă un impact și mai mare?

„Încă încercăm să înțelegem dacă luarea unei pauze mai lungi are beneficii pe termen lung pentru oameni”, spune Jeffrey Lambert, lector în psihologia sănătății și a exercițiilor fizice la Universitatea din Bath, care a realizat cercetarea. „Pentru o mulțime de oameni, simpla pauză de o săptămână le-a oferit ocazia de a reflecta la cât de mult folosesc social media și la motivele pentru care o folosesc. O foloseau fără să se gândească la nimic, doar derulând? Sau o foloseau cu un scop pozitiv, pentru a se conecta în mod semnificativ cu prietenii sau cu familia”.

„Nu puteam pune telefonul jos fără să primesc o notificare”

Cercetătorii au intervievat o parte dintre participanți un an mai târziu.

„Au existat unele persoane care au continuat să nu mai folosească social media”, spune Lambert. „Unii s-au întors la ea, dar și-au creat anumite reguli în ceea ce privește modul în care se vor angaja cu ea. Poate că au șters aplicațiile de pe telefon sau au decis să nu le folosească dimineața, când se trezesc.”

Acesta a fost cazul lui Korkor Kanor, un director de relații publice, care era pe Twitter, Instagram și Snapchat și a constatat că devenise copleșitor și consumator de timp.

„Nu puteam pune telefonul jos fără să primesc o notificare”, spune ea. Uneori dezactiva notificările, „dar te trezești că te întorci – oamenii îmi trimiteau mesaje, pentru că îl foloseam ca o alternativă la a da numărul meu de telefon”.

Kanor a constatat că Twitter a devenit o povară, „mai ales în timpul pandemiei – era atât de mult de înfruntat în fiecare zi”. Ea a simțit o presiune pentru a scrie pe Twitter, în special despre justiția socială, deoarece, spune ea, „tăcerea ta este văzută ca un fel de conformare. Așa că m-am îndepărtat cu totul de acel spațiu. Este greu, pentru că îți dorești să vorbești, dar într-un spațiu sigur, între oameni pe care îi cunoști și în care ai încredere, și poți schimba idei în mod pașnic, nu reactiv”, potrivit The Guardian.

Kanor a șters Snapchat și a ieșit de pe Twitter și Instagram timp de aproximativ nouă luni.

În timpul pauzei, spune ea, a observat că a avut „mai multă energie și am putut să port conversații cu oamenii, fără să fiu distrasă. Eram mult mai echilibrată din punct de vedere emoțional”. Privind în urmă, își dă seama că postările triste sau tulburătoare îi afectau propria stare de spirit fără ca ea să-și dea seama.

„Oamenii se tem că vor pierde ceva, așa că vor continua să caute”

Social media, spune psihologul clinician Dr. Roberta Babb, poate fi copleșitoare. „Avem acces la cantități uriașe de informații. Este atât controlabil, cât și incontrolabil – poți căuta în mod activ lucruri, dar, de asemenea, lucrurile apar în cronologia ta, primești notificări, așa că există sentimentul de a fi scăpat de sub control. De asemenea, nu este niciodată oprit – chiar dacă iei o pauză, știi că totul continuă fără tine.”

„Atunci oamenii se tem că vor pierde ceva, așa că vor continua să caute. Din cauza contextului în care trăim în acest moment, suntem, de asemenea, conștienți că lucrurile se schimbă atât de repede. Cum era lumea când te-ai trezit, de exemplu, s-ar putea să nu mai fie aceeași lume când pleci de la serviciu.”

Ne apropiem de un punct în care oamenii iau în considerare o dezintoxicare regulată în utilizarea social media?

„Aceasta este indicația pe care am obținut-o în urma studiului”, spune Robertson. „În loc ca utilizarea excesivă a social media să fie o constrângere care creează dependență, a fost mai degrabă un comportament autoreglementat”.

Oamenii făceau pauze atunci când credeau că o folosesc excesiv. „Erau conștienți de beneficiile pozitive pentru somnul, anxietatea, relațiile și starea lor de spirit. Știau că aceste lucruri se vor îmbunătăți dacă iau o mică pauză de la social media.”