13 nov. 2022 | 07:52

Nu doar dobânda contează când faci un credit la bancă: detaliul ignorat de mulți români ce ajung în sapă de lemn

ACTUALITATE
Nu doar dobânda contează când faci un credit la bancă: detaliul ignorat de mulți români ce ajung în sapă de lemn

Atunci când mergi să soliciți un împrumut unei bănci, primul lucru asupra căruia îți canalizezi atenția este dobânda. Nimic greșit, doar că mulți români cam aici se opresc din a veni cu solicitări, iar peste ani auzim despre ei cum ajuns în imposibilitate de plată. De ce? Fiindcă le mai scapă ceva din vedere.

Dobânda fixă sau variabilă este un element esențial pe care trebuie să-l iei în calcul, atunci când te îndatorezi, cu atât mai mult cu cât rambursarea se va desfășura pe mai mulți ani, perioadă de timp în care e dificil să ai garanția că vei avea totul sub control și e mai indicat să fii prevăzător, deci să ai dinainte, de la bun început, o predictibilitate a costurilor.

Ei bine, dincolo de acest aspect, cei mai mulți dintre debitori nu prea mai sunt interesați sau conștienți că există și alte elemente poate la fel de importante. Unul dintre ele este moneda în care faci împrumutul.

Consultanții financiari recomandă românilor să evite creditele în monedă străină. Dacă ești plătit în lei, atunci în moneda noastră națională să te și împrumuți. De ce? Explicația este foarte simplă. Doar alegând o monedă în care ești plătit, vei evita oscilațiile de la cursul valutar!

„Consumatorii pot contracta credite atât în lei, cât și în valută, dar diferă condițiile de acordare a împrumuturilor (avansul și gradul de îndatorare). Dobânda la creditele în euro se calculează în funcție de Euribor + marja băncii, la care se adaugă riscul valutar.

82,4% dintre creditele la care fac referire cererile de conciliere adresate CSALB sunt în lei (aproape dublu față de 2019, când ponderea creditelor în lei era de 42%). Se observă o reducere importantă a problemelor apărute la creditele în CHF (5,7% în 2021 față de 25% în 2019) și Euro (9,4% în 2021 față de 28% în 2019). Motivul poate fi conversia în lei a majorității creditelor în monedă străină, demersurile directe ale consumatorilor și băncilor, precum și activitatea de conciliere din ultimii ani, care au rezolvat o mare parte din problemele acestor împrumuturi”, explică specialiștii din cadrul CSALB.

Dacă nu știi de acest detaliu, te îngropi în datorii lunare

Nu ignora importanța monedei în care faci creditul. Îți poate influența foarte mult costul ratelor lunare, la fel cum o poate face, de exemplu, dobânda variabilă.

“Moneda creditului să fie întotdeauna moneda în care tu îți câștigi veniturile; dacă tu câștigi lei, îți vei face creditul în lei, dacă ai venituri în străinătate, poți să îți faci și într-o altă valută. De ce spun că este important să îți faci în moneda în care îți câștigi veniturile?

Pentru că altfel vei fi nevoit în fiecare lună să schimbi valută pentru a-ți plăti creditul și ai acest risc de curs valutar care poate să crească”, a declarat Irina Chițu, analist financiar Finzoom.ro.