Nicolae Ciucă, avertisment privind războiul din Ucraina: „Această criză s-ar putea extinde mai aproape de granița noastră”
În timpul vizitei de astăzi de la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, premierul Nicolae Ciucă a spus că statele membre NATO trebuie să fie pregătite pentru o „criză de durată” dar și pentru situația în care această criză s-ar putea extinde mult mai aproape de granița noastră.
Ce avertisment dă Nicolae Ciucă cu privire la războiul din Ucraina
„NATO reprezintă cea mai cea mai concretă și puternică garanție de securitate pentru statele sale membre. Trăim vremuri dificile, pe care nu am crezut că le vom mai trăi în secolul XXI. Trebuie să fim pregătiți pentru o criză de durată și pentru situația în care această criză se va extinde mai aproape de granița noastră”, a spus premierul Nicolae Ciucă.
Premierul a condamnat dur invazia din Ucraina, despre care spune că este „ilegală, neprovocată, dar și nejustificată”.
„Condamnăm ferm invazia masivă din Ucraina. Condamnăm atacurile nemiloase ale trupelor rusești asupra civililor, încălcând prevederile legilor internaționale și ale umanității și deplângem pierderile tragice de vieți omenești, suferințele umane enorme și distrugerile provocate de invazia ilegală, neprovocată și nejustificată a Rusiei. Invazia Rusiei în Ucraina e cea mai gravă amenințare la adresa securității euroatlantice din ultimii ani”, a spus Nicolae Ciucă.
Măsurile din programul „Sprijin pentru România”
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, în cursul serii de luni, principalele măsuri ale programului „Sprijin pentru România”, adoptat de coaliţia de guvernare pentru a contracara efectele crizei economice, care vor intra în vigoare la data de 1 mai.
„Primele măsuri vor intra în vigoare cel mai devreme la 1 mai. Ele au perioadă de aplicare până la sfârşitul anului. Doar pentru cele care au suport deja programele din fonduri europene, acestea vor continua şi după 31 decembrie 2022.
În acest pachet avem măsurile care vizează sprijinirea cu până la 400.000 de euro a companiilor care au suferit sau suferă de pe urma acestor creşteri ale preţurilor la energie sau cele care sunt afectate de contextul regional. Sunt, de asemenea, măsurile care vizează pachetul social.
Şi ele vor continua şi în anul viitor. Toate acestea urmează să fie agregate în funcţie de măsurile care urmează să fie luate în continuare la nivelul UE şi bugetul pentru anul viitor ”, a declarat premierul, la o conferință de presă alături de liderii coaliției.
Astfel că premierul a început cu măsurile din domeniul economiei, notând faptul că beneficiarii măsurilor sunt IMM-urile, dar și marii investitori, transportatorii şi distribuitorii, investiţiile publice în derulare și nu în ultimul rând, agricultura.
„300 de milioane de euro vor fi alocaţi pentru a sprijini IMM-urile care se confruntă cu dificultăţi din cauza efectelor generate de contextul regional. Va fi acordat un ajutor de până la 400.000 de euro per firmă pentru IMM-urile cu cheltuieli de peste 15% la utilităţi. Programul intră în vigoare de la data de 1 iunie”, a mai spus premierul.