N-a fost păcăleală. S-a dat legea care mărește aceste salarii: cine va primi cel puțin 3.000 de lei
În sfârșit, o categorie de angajați români va beneficia de un salariu mai consistent, datorită unei noi legi proaspăt adoptată de președintele Klaus Iohannis. Este vorba despre actul normativ care reglementează salariul minim în agricultură, stabilit la nivelul de 3.000 de lei brut.
Practic, odată cu intrarea în vigoare a acestei legi, angajatorii din sectorul agricol nu vor mai putea încadra, legal, în câmpul muncii, salariați plătiți sub acest prag minim de 3.000 de lei brut, ceea ce echivalează cu un venit net (în mână), de 2.362 lei.
Nu doar salariul crește. Apar și alte beneficii, la care angajații de rând nici nu visează
Autoritățile adoptă această lege cu scopul de a încuraja domeniul agricol, de a stimula forța de muncă și piața muncii din acest domeniu. Fermierii se plâng adesea că nu găsesc personal pe care să-l angajeze, iar oamenii sunt nemulțumiți de salariile mult prea mici care li se oferă pentru munca lor. Acum, în baza noilor măsuri, e așteptată o adevărată resuscitare a acestui sector deosebit de important pentru securitatea noastră alimentară, dar și pentru buna evoluție a economiei naționale, per ansamblu.
Rezultatele au mari șanse să apară, mai ales că nu vorbim doar despre creșterea salariului minim, ci și de alte facilități fiscale. De exemplu, conform legii, salariul este scutit de contribuția la sănătate, impozit pe venit și Pilonul II.
„În perioada 1 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2028, pentru domeniul agricol, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună”, se arată în textul inițiativei legislative la care facem referire.
Totuși, unii sindicaliști au observat deja că propunerea legislativă nu este perfectă și are unele lacune. De exemplu, nu ar fi dedicată absolut toți lucrătorilor din domeniu. Nu mai puțin de 10.000 de oameni ar fi efectiv excluși de la astfel de beneficii, conform Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară.
„Impunerea unui salariu minim garantat în industria alimentară şi agricultură a fost una din măsurile solicitate de sindicatele şi patronatele din cele două sectoare. Faptul că Guvernul a decis să sprijine proiectul de lege privind stabilirea unui salariu minim garantat de 3.000 de lei brut în cele două ramuri, prin includerea lui în programul guvernamental „Sprijin pentru România” a fost o decizie pe care noi am salutat-o, mai ales că pe această temă am avut şi o întâlnire cu premierul Nicolae Ciucă care ne-a promis tot sprijinul pentru urgentarea adoptării legii.
Legea a trecut de Camera Deputaţilor, for decizional, urmând să fie promulgată de preşedintele Klaus Iohannis şi publicată în Monitorul Oficial.
Din păcate însă, în forma sa actuală, viitoarea lege face o mare nedreptate angajaţilor din sectoarele ape minerale şi îmbutelierea altor ape, sucurilor din fructe şi legume, bere, precum şi angajaţilor din domeniul pisciculturii deoarece aceştia nu vor beneficia de prevederile legii.
Este vorba despre circa 10.000 de angajaţi care s-au trezit că, deşi activează în industria alimentară şi agricultură, au fost excluşi de la prevederile viitoarei legi”, precizează sursa citată.