07 mart. 2022 | 15:36

Miniștrii de Externe ai Rusiei și Ucraina urmează să se întâlnească pentru a discuta situația războiului

ULTIMA ORĂ
Miniștrii de Externe ai Rusiei și Ucraina urmează să se întâlnească pentru a discuta situația războiului

Miniștrii de Externe ai Rusiei, Serghei Lavrov, și Ucrainei, Dmytro Kuleba, urmează să se întâlnească joi în Turcia, după cum a declarat ministrul turc de Externe, a anunțat luni ministrul turc de Externe. Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de Externe, a anunțat că întâlnirea va avea loc în Antalya și va fi mijlocită de președintele turc Recep Tayip Erdogan.

Miniștrii de Externe ai Rusiei și Ucraina se întâlnesc pentru a discuta situația războiului

Întâlnirea a fost stabilită în timp ce Rusia continuă invadarea Ucrainei în a douăsprezecea zi a războiului declanșat de Vladimir Putin. Mai mult, Ucraina spune că atacurile cu rachete continuă chiar și asupra zonelor rezidențiale din mai multe orașe, iar capitala Kiev s-ar putea confrunta cu un asalt total.

„Potrivit unui acord, la telefon, între preşedinţii rus (Vladimir Putin) şi turc (Recep Tayyip Erdogan), un contact este prevăzut, în marja Forumului diplomatic din Antalia, între ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, şi cel al Ucrainei, Dmitro Kuloeba”, a anunțat, într-o postare pe Telegram, o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.

Luni, la ora 16.00, este programată o nouă rundă de negocieri între Rusia și Ucraina, iar dacă această întâlnire va avea loc, ar fi prima întrevedere la nivel înalt între cele două țări după ce Rusia a început invazia Ucrainei pe 24 februarie.

Runda a doua de negocieri, încheiată fără o decizie de încetare a focului

Prima rundă de discuții ruso-ucrainene a avut loc în regiunea Gomel din Belarus la 28 februarie, iar cea de-a doua rundă s-a organizat în regiunea Brest din vestul Republicii Belarus, la data de 3 martie 2022. În urmă cu câteva zile, după ce s-a încheiat a doua rundă de negocieri, rezultatul nu a fost cel sperat pentru niciuna din părțile implicate. Astfel că s-a încheiat fără o decizie de încetare a focului, însă cu acorduri umanitare.

În acest sens, Kievul și Moscova au garantat deschiderea unor coridoare umanitare pentru plecarea civililor, livrarea de alimente și medicamente. De asemenea, va fi garantată încetarea focului doar în zonele care vor fi evacuate.

Reprezentantul rus, Vladimir Medinski, a declarat că alte aspecte militare, precum și viitoarea rezolvare politică a conflictului, fac de asemenea parte din negocieri.

„Principala problemă care a fost rezolvată astăzi este salvarea oamenilor, a civililor care se aflau în zona confruntărilor militare“, a declarat Medinsky.

„Spre marele nostru regret, nu am obţinut rezultatele pe care mizam“, a scris și negociatorul ucrainean, Mihailo Podoliak, care a anunţat că va urma încă o rundă de negocieri.

„Tot ce pot spune este că am discutat aspectul umanitar suficient de detaliat, pentru că foarte multe oraşe sunt acum încercuite de forţele ruse. Este o situaţie dramatică cu medicamentele, alimentele şi evacuarea“, a declarat Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski.

Guvernul rus a fost reprezentat de Vladimir Medinsky, ministrul adjunct de externe Andrei Rudenko, ministrul adjunct al apărării Alexander Fomin și ambasadorul rus în Belarus Boris Gryzlov, iar Ucraina i-a trimis pe consilierul prezidențial Mijaíl Podolyak, pe ministrul apărării Oleksiy Reznikov, pe șeful partidului de guvernământ Slujitorul Poporului, David Arakhamia, și pe vicecancelarul Nikolai Tochitsky.