Minim istoric al ratei șomajului, în luna mai: ce s-a schimbat de atunci în Europa
Se pare că, atunci când vorbim despre rata somajului în Europa, lucrurile s-au mai schimbat un pic, față de situația pe care o cunoșteam, din urmă cu câțiva ani.
Mai exact, rata șomajului pare să se fi stabilizat, în luna iunie, după ce, în luna mai, a atins un minim istoric. Situația se aplică statelor UE, dar și celor care fac parte deja din zona euro.
Rata somajului, mai puțin înspăimântătoare ca altădată, în Europa
După câțiva ani de pandemie, economia pare că a început să-și mai revină, astfel încât locurile de muncă au început să apară din ce în ce mai des, multe dintre ele având condiții optime de muncă, în conformitate cu efortul depus.
Ceea ce, așa cum era de așteptat, i-a motivat pe șomeri să aplice pentru aceste joburi, ajutându-i, deopotrivă, pe cei care aveau dificultăți în a-și găsi locuri de muncă, să rezolve această problemă.
Imediat după avansul de 0,5% al PIB-ului, înregistrat în primele trei luni ale anului, economiştii erau convinși că vor fi martorii unei încetiniri semnificativă în al doilea trimestru al acestui an.
Din fericire, datele publicate vineri de Eurostat arată diferit și subliniază faptul că activitatea economică a fost stimulată și de evoluţia bună a serviciilor turistice, mulțumită ridicării restricţiilor, în contextul pandemiei.
În momentul de față, statele unde ai șanse reale să-ți găsești un loc de muncă, cu alte cuvinte, unde rata șomajului nu este chiar atât de mare, sunt Cehia, cu 2,4% și Polonia, cu 2,7%.
Nu atât de bine stau Grecia și Spania, însă. Dacă spaniolii înregistrează un procent de 12,6%, grecii nu stau nici ei cu mult mai bine, bifând 12,3%.
Atunci când vine vorba despre România, șomajul se încadrează în jurul a 5,3%, cu o mică scădere față de luna precedentă.
Trebuie să recunoaștem că aceste cifre, puse la dispoziție de Eurostat, par desprinse dintr-un univers utopic – dacă nu pentru Europa, pentru România sigur.