27 iun. 2022 | 16:41

Milioane de români riscă să rămână pe drumuri: mare pericol asupra caselor din toată țara

ACTUALITATE
Milioane de români riscă să rămână pe drumuri: mare pericol asupra caselor din toată țara

Milioane de români riscă să rămână pe drumuri, la propriu, în cazul în care un dezastru natural s-ar abate asupra locuinței lor.

La noi, asigurările obligatorii pentru locuințe sunt extrem de rare, deși avem o legislație care ar fi trebuit să încurajeze cetățenii să-și protejeze locuințe cel puțin pentru evenimente precum indundațiile sau cutremurele.

Realitatea din teren este însă una dureroasă. Adevărul este că milioane de casă sunt la mila condițiilor meteo, iar după cum știm, pericolele cresc de la un an la altul, pe măsură ce ne confruntăm cu o instabilitate climatică din ce în ce mai accentuată.

La finele lui 2021, în țara noastră erau aproape 9,6 milioane de locuințe și doar puțin peste 1,8 milioane de asigurări obligatorii împotriva dezastrelor. De asemenea, la finalul anului 2021 erau în vigoare aproximativ 1,5 milioane de asigurări facultative de locuință. Prin urmare, din totalul de 1,8 milioane, ave numai 300.000 de polițe polițe PAD, care sunt, conform legii, obligatorii!

Practic, „sub 4% dintre proprietarii din România s-au asigurat împotriva dezastrelor de teama amenzilor prevăzute de lege sau convinși de campaniile Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), organism înființat prin lege cu principalul scop de a crește gradul de asigurare a locuințelor în România. Restul de 1,5 milioane de polițe PAD au fost vândute automat, în condițiile în care, din 2016 legea spune că o asigurare facultativă nu poate fi vândută decât la pachet cu polița obligatorie împotriva dezastrelor. Ar mai fi de precizat și că cea mai mare parte a celor 1,5 milioane de români care dețin o asigurare facultativă de locuință au încheiat polița obligați fiind de băncile de unde au luat creditul pentru casă”, arată o analiză economica.net.

Suntem inconștienți?

Principiul „Doamne ferește” pare să ne guverneze viețile. În cazul în care, totuși, divinitatea nu ne mai ferește, pagubele suferite de locuințe în urma dezastrului natural ar urma să fie achitate integral din buzunar.

Milioane de români ar trebui să aibă la îndemână mii sau chiar zeci de mii de euro bune pentru a-și repara locuințele sau poate chiar pentru a le reconstrui din temelii, în funcție de gradul la care ar fi avariate.

Oare dispunem de acești bani sau am ajunge oameni ai străzii dacă ne lovește vreun cutremur serios sau o inundație de proporții? Din păcate, în contextul scumpirilor din ultima perioadă, al nivelului de trai tot mai scăzut, e puțin probabil ca milioanele de români rămași sub cerul liber să-și poată permite refacerea locuinței!

Conform Legii 260/2008, românii își pot încheia polițe facultative, doar dacă au încheiat mai întâi una de bază, deci obligatorie conform legii!

Dacă nu există posibilități materiale pentru întocmirea unei polițe facultative, cea obligatorie, prevăzută de lege trebuie încheiată, deoarece în cazul unui dezastru ce nu poate fi prevăzut, păgubitul primește totuși o mână de ajutor. Pe de altă parte, asigurarea facultativă acoperă o serie mai largă de riscuri și merită investiția, ea protejând locuința de incendiu, explozie, furtună, vijelie, furt sau vandalism.

Românii ar trebui să conștientizeze pericolul, mai ales că, în țara noastră, în fiecare an, se înregistrează peste 100 de cutremure cu magnitudine de peste 3 grade pe scara Richter, arată datele Institutului Național de Statistică (INS).