26 iun. 2022 | 11:53

Chiriașii din România nu își mai pot plăti datoriile către proprietari. Ce spune ultimul studiu

News
Chiriașii din România nu își mai pot plăti datoriile către proprietari. Ce spune ultimul studiu
Studiu despre chiriile din Romania

Românii care nu au posibilități financiare să-și cumpere un apartament sau o garsonieră apelează la chirii. În funcție de oraș, prețurile cerute de proprietari diferă, dar un lucru este cert: confortul costă. Din cauza pandemiei de coronavirus, care a afectat grav locurile de muncă, și a scumpirilor date de războiul Rusia-Ucraina, tot mai mulți chiriași nu mai fac față cheltuielilor. Ce dezvăluie un studiu despre țara noastră.

Plata chiriei la timp, o problemă în România

Prețul chiriilor a explodat în România. Mulți chiriași întârzie plata către proprietari, aceștia văzându-se nevoiți să apeleze la servicii de recuperare a creanțelor. Însă, numărul lor nu este așa de mare pe cât am crede. Cel mai recent studiu dezvăluie că 99,4% dintre proprietarii din România, care închiriază locuinţe, nu contactează recuperatori, chiar dacă aproape 50% dintre chiriaşi amână, chiar şi cu 30 de zile, plata chiriei.

Ce relatează un studiu

Datele au reieşit din studiul realizat de Kastel Group şi aplicat pe un eşantion de 500 de persoane. Scopul cercetării a fost descoperirea şi găsirea unor soluţii pertinente la problemele pe care le întâmpină atât proprietarii, cât şi chiriaşii.

„Serviciul de Property Management este potrivit atât pentru proprietarii cu o singură proprietate pe care o închiriază, cât şi pentru cei care au un portofoliu de proprietăţi imobiliare dezvoltat. Clientul care contractează un serviciu de Property Management este proprietarul, care, pentru a obţine un randament invesţional crescut, înţelege că al său chiriaş nu este doar o persoană care are nevoie de un acoperiş deasupra capului, ci este un client care plăteşte o chirie lunară pentru bunul închiriat şi are nevoie să se simtă în siguranţă şi confort. Pentru acest lucru proprietarii trebuie să profesionalize procesul de închiriere şi administrare al proprietăţii”, a declarat Christian Tudorache, CEO & Co-Founder Kastel Group, potrivit Adevărul.

Unde sunt cele mai mari chirii

Studiul celor de la Kastel Group a fost efectuat pe un eşantion format din 500 de proprietari, care doreau să-şi închirieze locuințele singuri sau în colaborare cu agenţii imobiliare, în regim de non-exclusivitate. Astfel, cifrele relevă că aceștia deţin în total 508 imobile, dintre care 24% sunt garsoniere, 48% – apartamente cu două camere, 21% – apartamente cu trei camere şi 6% – apartamente cu patru camere.

Preţul mediu de închiriere pleacă de la 400 de euro în marile oraşe, precum București și Cluj-Napoca. Alte zone de referinţă sunt Timişoara, Baia Mare, Zalău şi Ploieşti. Din cele 508 apartamente disponibile, 221 au preţ de chirie sub 400 euro, 162 se încadrează în intervalul 401 – 600 euro, iar 95 pornesc de la preţul de 601 euro. Însă, plata chiriei la timp rămâne o problemă periodică. 41,897% dintre chiriași întârzie cu plata între 1 şi 15 zile, iar peste 14% – între 16 şi 30 de zile.

Parteneri
Divorț în familia regală. Au decis să-și spună adio prin intermediul unui comunicat de presă
Redactia.ro
”Victima” luptătorului suspendat pe viață a răbufnit: ”Toată lumea i-a cerut”. Ce a pățit după episodul fără precedent
Digisport.ro
Zodii care își vor dubla norocul și vor obține bani rapid în perioada 24 – 30 aprilie. Vor avea parte de venituri suplimentare care îi vor face foarte fericiți.
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a arestat pe iubitul ei
Digi24
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și a dus la rezolvarea unui caz de crimă vechi de 2 ani
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Vreme extremă în România. ANM a emis alertă
EVZ.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Ungaria, AJUTOR NESPERAT pentru România. Au dat vestea uriașă chiar astăzi, 23 APRILIE: Avem un plan
Capital.ro
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat! Simona Bucura-Oprescu explică
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Armata OBLIGATORIE în România? ANUNȚUL lui Iohannis! AVERTISMENT cutremurător privind RĂZBOIUL în Europa
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Imagini cu Adelina Pestrițu în metrou. Cum s-a pozat în transportul în comun: „Faima nu te poate opri să faci lucruri normale”
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro