Chiriașii din România nu își mai pot plăti datoriile către proprietari. Ce spune ultimul studiu

Chiriașii din România nu își mai pot plăti datoriile către proprietari. Ce spune ultimul studiu
Studiu despre chiriile din Romania

Românii care nu au posibilități financiare să-și cumpere un apartament sau o garsonieră apelează la chirii. În funcție de oraș, prețurile cerute de proprietari diferă, dar un lucru este cert: confortul costă. Din cauza pandemiei de coronavirus, care a afectat grav locurile de muncă, și a scumpirilor date de războiul Rusia-Ucraina, tot mai mulți chiriași nu mai fac față cheltuielilor. Ce dezvăluie un studiu despre țara noastră.

Plata chiriei la timp, o problemă în România

Prețul chiriilor a explodat în România. Mulți chiriași întârzie plata către proprietari, aceștia văzându-se nevoiți să apeleze la servicii de recuperare a creanțelor. Însă, numărul lor nu este așa de mare pe cât am crede. Cel mai recent studiu dezvăluie că 99,4% dintre proprietarii din România, care închiriază locuinţe, nu contactează recuperatori, chiar dacă aproape 50% dintre chiriaşi amână, chiar şi cu 30 de zile, plata chiriei.

Ce relatează un studiu

Datele au reieşit din studiul realizat de Kastel Group şi aplicat pe un eşantion de 500 de persoane. Scopul cercetării a fost descoperirea şi găsirea unor soluţii pertinente la problemele pe care le întâmpină atât proprietarii, cât şi chiriaşii.

„Serviciul de Property Management este potrivit atât pentru proprietarii cu o singură proprietate pe care o închiriază, cât şi pentru cei care au un portofoliu de proprietăţi imobiliare dezvoltat. Clientul care contractează un serviciu de Property Management este proprietarul, care, pentru a obţine un randament invesţional crescut, înţelege că al său chiriaş nu este doar o persoană care are nevoie de un acoperiş deasupra capului, ci este un client care plăteşte o chirie lunară pentru bunul închiriat şi are nevoie să se simtă în siguranţă şi confort. Pentru acest lucru proprietarii trebuie să profesionalize procesul de închiriere şi administrare al proprietăţii”, a declarat Christian Tudorache, CEO & Co-Founder Kastel Group, potrivit Adevărul.

Unde sunt cele mai mari chirii

Studiul celor de la Kastel Group a fost efectuat pe un eşantion format din 500 de proprietari, care doreau să-şi închirieze locuințele singuri sau în colaborare cu agenţii imobiliare, în regim de non-exclusivitate. Astfel, cifrele relevă că aceștia deţin în total 508 imobile, dintre care 24% sunt garsoniere, 48% – apartamente cu două camere, 21% – apartamente cu trei camere şi 6% – apartamente cu patru camere.

Preţul mediu de închiriere pleacă de la 400 de euro în marile oraşe, precum București și Cluj-Napoca. Alte zone de referinţă sunt Timişoara, Baia Mare, Zalău şi Ploieşti. Din cele 508 apartamente disponibile, 221 au preţ de chirie sub 400 euro, 162 se încadrează în intervalul 401 – 600 euro, iar 95 pornesc de la preţul de 601 euro. Însă, plata chiriei la timp rămâne o problemă periodică. 41,897% dintre chiriași întârzie cu plata între 1 şi 15 zile, iar peste 14% – între 16 şi 30 de zile.