15 sept. 2022 | 13:51

Mare tam-tam pe piața gazelor din Europa: prețurile cresc din nou, spre disperarea oamenilor, iar țările UE par să se divizeze la nivel de opinie

ACTUALITATE
Mare tam-tam pe piața gazelor din Europa: prețurile cresc din nou, spre disperarea oamenilor, iar țările UE par să se divizeze la nivel de opinie

Toamna pare să vină cu semne rele pe piața europeană a gazului natural. Cotațiile încep din nou să crească, iar contextul politic e unul complet defavorabil, dat fiind faptul că statele din blocul comunitar nu ajung la un consens privind impunerea unui preț plafonat pentru resursele energetice din Rusia.

Cele mai recente date oficiale de pe piețele europene ale gazului natural indică o creștere a cotațiilor deloc demnă de neglijat. Se pare că preţul gazelor naturale la bursele din Marea Britanie şi Ţările de Jos încep să urce din nou!

La hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru gazul natural în Europa, la orele 15:08 GMT, cotaţiile pentru contractele futures cu livrare în luna următoare au crescut cu 20,50 euro, până la 215 euro pentru un Megawatt oră (MWh). De altfel, mai indică piața, se înregistrează și o creștere de 16,50 euro, până la 211 euro pentru un MWh pentru contractele cu livrarea în ziua următoare.

E haos din nou pe piața europeană de energie. Comisia Europeană face un pas în spate

Executivul european nu a impus o plafonare a gazului provenit din Rusia, deși propusese la nivel de concept această măsură. Se pare că nu există un consens în rândul statelor membre ale Uniunii Europene cu privire la acest subiect.

România, în schimb, în cadrul reuniunii extraordinare a miniștrilor Energiei din bloc, a susținut plafonarea, după cum ne-a explicat ministrul nostru, Virgil Popescu. Mai mult, țara noastră ar fi militat chiar pentru o plafonare extinsă, aplicabilă inclusiv pentru gazul din alte surse, astfel s-ar fi evitat creșterile de preț pe o anumită parte a pieței la care ar fi apelat UE pentru a se aproviziona.

În schimb, statele membre ale UE care importă cantități mari de gaz din Rusia, printre care Ungaria, Slovacia și Austria, s-au pronunțat împotriva plafonării gazului rusesc.

„România nu s-a opus plafonării preţului gazului rusesc. România a propus o plafonare mai largă, inclusiv a preţului gazului rusesc, pe piaţa europeană, deoarece, pentru a putea decupla foarte bine preţul gazului de preţul energiei electrice, e clar că trebuie să avem un plafon, un preţ mult mai mic al gazului.

Ori, dacă plafonăm doar o parte din piaţă şi cealaltă piaţă este lăsată liberă, există riscul la un moment dat ca cererea să fie mai mare decât oferta şi să crească preţul celorlalte surse de gaz: gazul olandez, gazul românesc, gazul din Azerbaidjan, al LNG-ului. Şi propunerea a venit, şi credeţi-mă că va fi luată în calcul. Mai multe state au propus acest lucru”, ne-a explicat ministrul Virgil Popescu.