29 iul. 2022 | 13:54

Maia Sandu, scenariu sumbru. Ce va face Moldova dacă este atacată de Rusia. Cum a răspuns Klaus Iohannis

ULTIMA ORĂ
Maia Sandu, scenariu sumbru. Ce va face Moldova dacă este atacată de Rusia. Cum a răspuns Klaus Iohannis

Președintele Moldovei, Maia Sandu, se află în vizită în România. Ea a fost primită la Cotroceni, de către Klaus Iohannis. În timpul conferinței de presă, Maia Sandu a înaintat scenariul sumbru în care Republica Moldova ar fi atacată de Rusia, în contextul războiului din Ucraina.

Ce face Moldova, dacă va fi atacată de Rusia

Președintele Republicii Moldova a vorbit despre riscul ca Rusia să atace țara pe care o conduce, afirmând că instituțiile urmăresc cu atenție evoluția situației din regiunea transnistreană.

 „Instituţiile noastre urmăresc cu atenţie evoluţia situaţiei din regiunea transnistreană, analizăm riscurile la care suntem expuşi din interiorul ţării. 

Dar cel mai important, aceste tensiuni de securitate vulnerabilizează şi mai mult societatea, în condiţiile de creştere a preţurilor, în mod special la resursele energetice” , a declarat Maia Sandu. 

Aceasta a afirmat că apropierea trupelor rusești de granița țării ridică gradul de incertitudine, dar și provocările lansate de forțele interne care vor să destabilizeze situația din Moldova.

„Apreciem faptul că, la începutul acestei luni, în Republica Moldova a fost creat un hub european pentru securitate şi managementul frontierelor, care ne conectează la sistemul de securitate al Uniunii Europene.

Şi totuşi situaţia volatilă de pe câmpul de lupte, apropierea frontului ruso-ucrainean de hotarul nostru de est creşte gradul de incertitudine. Creşte numărul provocărilor lansate de forţe interne, ce urmăresc destabilizarea situaţiei din Republica Moldova” , a adăugat preşedintele Republicii Moldova.

Moldova ia în calcul toate scenariile

Liderul a precizat că Moldova recunoaște toate scenariile cu privire la războiul din Ucraina și se pregătește pentru ele. În cazul unui atac al Rusiei, Republica Moldova va cere ajutor partenerilor, în contextul obținerii statutului de țară candidată la UE.

„Pe calea integrării europene avem de rezolvat mai multe probleme şi chiar daca rezolvarea conflictului transnistrean nu apare ca o condiţie explicită, suntem conştienţi că trebuie să găsim o soluţie. 

Cetăţenii noştri de pe malul stâng îşi doresc să trăiască în siguranţă, să le fie respectate drepturile şi pe aceste lucruri vom construi şi acolo trebuie să ajungem că sa rezolvăm conflictului”, a mai spus şeful statului din Moldova. 

„Suntem îngrijoraţi şi admitem toate scenariile, inclusiv cele mai pesimiste. Ne pregătim pentru toate scenariile, iar în situaţia în care Rusia va încerca să atace Republica Moldova, evident că vom cere ajutor”, a transmis Maia Sandu.

La rândul său, Klaus Iohannis a asigurat Moldova de tot sprijinul României.

„Cele spuse sunt adevărate, noi rămânem cei mai apropiați de Republica Moldova și nu vă abandonăm indiferent în care scenariu vom ajunge cu toții prin acest nefericit război dus de Rusia împotriva Ucrainei”, a spus șeful statului român.