Ultima oră! Președintele Republicii Moldova este așteptat astăzi la Palatul Cotroceni. Ce dorește să discute Klaus Iohannis cu Maia Sandu, de fapt

Ultima oră! Președintele Republicii Moldova este așteptat astăzi la Palatul Cotroceni. Ce dorește să discute Klaus Iohannis cu Maia Sandu, de fapt

Maia Sandu este așteptată în cursul zilei de astăzi, la Palatul Cotroceni, acolo unde președintele României va purta un dialog cu ea, pentru prima dată după decizia istorică adoptată la Consiliul European din 23 – 24 iunie, prin care Republica Moldova a primit statutul de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. Potrivit unui comunicat transmis de Administrația Prezidențială, cei doi președinți vor aborda mai multe subiecte, printre care și cele legate de război sau alte teme de interes central aflate pe agenda bilaterală.

Motivul vizitei Maiei Sandu în România

Klaus Iohannis se va înâlni astăzi cu Maia Sandu la Palatul Cotroceni, acolo unde vor discuții despre mai multe subiecte de interes, în mod special despre cele dedicate acestei perioade. Printre acestea se numără sprijinirea Republicii Moldova de către România, cu scopul de a-și îndeplini obiectivele stabilite de Comisia Europeană pe 17 iunie, cu privire la cererile de aderare la Uniunea Europeană.

„Președintele României, Klaus Iohannis, o va primi vineri, 29 iulie a.c., la Palatul Cotroceni, pe Președintele Republicii Moldova Maia Sandu, cu prilejul vizitei oficiale pe care o efectuează în România, la invitația șefului statului român.

Această vizită va oferi prilejul primei întrevederi bilaterale directe a celor doi șefi de stat după decizia istorică adoptată la Consiliul European din 23-24 iunie 2022 prin care a fost acordat Republicii Moldova statutul de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.

În contextul întrevederii, Președintele României va reafirma sprijinul ferm al țării noastre pentru avansarea procesului de reforme din Republica Moldova, necesar pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite prin Opinia Comisiei Europene din 17 iunie 2022”, se arată în comunicatul transmis de Administrația Prezidențială.

Securitatea Republicii Moldova, prioritate pe lista discuțiilor de la Palatul Cotroceni

În cadrul aceluiași comunicat, Adminsitrația Prezidențială a transmis că cei doi președinți vor vorbi despre securitatea Republicii Moldova în contextul războiului desfășurat la graniță, cât și despre prosibilitățile existente pentru a evita resimțirea posibilelor efecte negative.

„Pe lângă tema susținerii parcursului european al Chișinăului, vor fi discutate evoluțiile regionale în contextul războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei și modalitățile de contracarare a efectelor negative ale acestuia asupra Republicii Moldova.

 

Președintele Klaus Iohannis va evidenția asistența multidimensională pe care România o acordă Republicii Moldova, inclusiv pentru gestionarea situațiilor de criză cu care aceasta se confruntă, și vor fi discutate modalități concrete de prioritizare și diversificare a acestei asistențe.

Totodată, va fi punctată importanța Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, instrument lansat de România, Germania și Franța, cu relevanță solidă atât sub aspect politic, cât şi pe dimensiunea de dezvoltare, menit să mențină Republica Moldova în atenția prioritară a donatorilor şi să mobilizeze sprijin pentru eforturile autorităților de la Chișinău în ceea ce privește reformele necesare integrării europene”, se mai arată în documentul oficial.

Cu cine se va mai întâlni Maia Sandu în România

Maia Sandu și Klaus Iohannis urmează să pună la punct anumite lucruri și cooperări privind asigurarea securității energetice a Republicii Moldova, urmând a aborda detalii referitoare la Parteneriatul Strategic bilateral pentru integrarea țării conduse de Maia Sandu în UE.

„În cadrul convorbirilor celor doi Președinți, vor fi abordate, de asemenea, teme de interes central aflate pe agenda bilaterală, precum securitatea energetică a Republicii Moldova și cooperarea sectorială în domenii cheie.

Vizita oficială are loc pe fondul intensificării substanțiale a dialogului și a cooperării bilaterale atât la cel mai înalt nivel, cât și în plan guvernamental și parlamentar, în spiritul comunității de limbă, cultură și istorie împărtășite de România și Republica Moldova, precum și al Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale, publicat pe presidency.ro.

La final, cei doi președinți vor ține o conferință de presă comună în care vor face declarații de ultimă oră cu privire la concluziile trase în urma discuțiilor purtate. Ulterior, Maia Sandu se va întâlni cu premierul Nicolae Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al Senatului, Alina Gorghiu.