12 mai 2022 | 08:08

Lovitura zilei pentru milioane de pensionari din România: categoriile care vor ieși mai târziu la pensie

ACTUALITATE
Lovitura zilei pentru milioane de pensionari din România: categoriile care vor ieși mai târziu la pensie

În ultimul an, s-a vehiculat din ce în ce mai des posibilitatea creșterii vârstei de pensionare în România, cel puțin pentru anumite categorii de persoane. Acum, situația s-a lămurit.

În România, la fel ca în multe alte țări de pe mapamond, există o diferență între vârsta de pensionare a bărbaților și femeilor. Acesta se va micșora însă, până la dispariție, conform datelor furnizate de ministrul Muncii, Marius Budăi.

Vârsta de pensionare se modifică în România

În conformitate cu speculațiile apărute în presă în ultimul an, vârsta de pensionare se va modifica pentru femeile din România. Ministrul Muncii a făcut un anunț cât se poate de clar pe marginea acestui subiect, la finalul zilei de ieri.

Conform afirmațiilor oficialului guvernamental, femeile se vor putea pensiona la aceeași vârstă precum bărbații din România, la 65 de ani. Dacă subiectul îți este străin, merită să ai în vedere că, la ora actuală, femeile de pe meleaguri mioritice ies la pensie la 61 de ani.

Partea bună este că această creștere a vârstei de pensionare nu se va întâmpla peste noapte, cum s-a crezut. În schimb, discutăm de un proces gradual, desfășurat până în 2030, a atras atenția ministrul.

Ca de fiecare dată, de la această regulă va exista și o excepție. Ministrul Muncii are în vedere legiferarea unei excepții sub forma femeilor care au avut mai mulți copii pe parcursul vieții. Acestea ar trebui să aibă posibilitatea să iasă mai repede la pensie.

Deși întregul set de circumstanțe pare unul ofensator pentru români, realitatea este un pic mai complexă decât atât. Încă din toamna trecută, a devenit evident că Guvernul României s-a angajat în fața autorităților de la Bruxelles să egalizeze vârsta de pensionare pentru bărbați și femei până în 2035. Promisiunea față de Comisia Europeană a fost făcută în forma finală a Planului Național de Redresare și Reziliență convenit cu oficialii europeni.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele