Cine poate ieși la pensie în 2022 și cum se acordă aceasta pentru limita de vârstă

Cine poate ieși la pensie în 2022 și cum se acordă aceasta pentru limita de vârstă

Vârsta de pensionare este diferită pentru femei și bărbați, iar atingerea vârstei standard depinde de data nașterii. Află cine poate ieși la pensie în 2022 și cum este acordată pentru limita de vârstă.

Condiția de îndeplinire a stagiului minim de cotizare în sistemul public de pensii trebuie îndeplinită în cazul persoanelor care ating vârsta standard de pensionare. Aceasta depinde însă de data nașterii în cazul celor care urmează a se pensiona.

În prezent, pensiile sunt reglementate de Legea nr.263/2010 cu privire la sistemul unitar de pensii publice. Aceasta ar fi trebuit însă să fie înlocuită de Legea 127/2019 cu privire la sistemul public de pensii, însă decizia a fost amânată pentru anul 2023.

Așadar, cei care îndeplinesc condiția stagiului minim de cotizare care este de 15 ani, în timp ce stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, și care ating în anul 2022 vârsta standard de pensionare vor putea cere ieșirea la pensie.

În cazul bărbaților, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani. Pe de altă parte, la femei, vârsta standard de pensionare este de 63 de ani, vârstă care va fi atinsă în mod treptat până în anul 2030. În anul 2022, femeile se pot pensiona de la vârsta de 61 de ani împliniți.

Care sunt persoanele care vor putea ieși la pensie în 2022

În anul 2022, se pot pensiona bărbații care împlinesc vârsta de 65 de ani în decursul acestui an și care îndeplinesc condiția de cotizare minimă, adică 15 ani de muncă legală. De asemenea, unii bărbați se pot pensiona mai devreme, în această categorie intrând cei care au lucrat în condiții grele de muncă, beneficiind astfel de o reducere a vârstei standar de pensionare care este proporțională cu perioada în care au întreprins activitatea de muncă în condițiile speciale.

În cazul femeilor, legea stabiliește că acestea se pot pensiona la 63 de ani. Începând cu anul următor, vârsta standard de pensionare a femeilor va fi de 62 de ani. Ca și în cazul bărbaților, femeile pot beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare proporțională cu perioada de timp lucrată în condiții grele de muncă, potrivit avocatnet.ro.

Citește și: