17 iul. 2022 | 15:34

Locul unic în România unde trebuie să ajungi măcar o dată în viață: ai munte, apă, plajă și aerul de cea mai bună calitate

ACTUALITATE
Locul unic în România unde trebuie să ajungi măcar o dată în viață: ai munte, apă, plajă și aerul de cea mai bună calitate

În România există locul unic care îți oferă muntele, apa, plaja și aerul curat, fiind una dintre destinațiile turistice pe care nu ar trebui să le ratezi.

În cazul unui studiu efectuat în anul 2016, acest loc prezintă o cantitate de ozon care poate fi comparată cu cea din Alpii elvețieni, astfel că aerul este cât se poate de curat. Acest loc se numește Colibița și este o localitate situată pe Valea Bistriței.

Localitatea se află la o altitudine de 900 de metri, regăsindu-se între Munții Bârgău și Munții Călimani. Puritatea aerului a fost măsurată, iar din rezultate reies că valoarea concentrației maxime de ozon din Colibița este de 90 de micrograme/m3.

locul unic românia

Colibita are un aer atat de curat incat poate fi comparat cu Alpii elvetieni

Aceste rezultate arată că aerul este foarte curat, având învedere că valoarea medie în România este de 72,6 micrograme/m3. În afara aerului curat pe care îl oferă locul, turiștii se pot bucura în Colibița și de locuri unde pot face plajă pe malul lacului de acumulare Colibița.

Locul unic din România care îți oferă munte, plajă și aer curat

De asemenea, cei care ajung în acest loc se pot bucura de excursii, drumeții montane, ciclism, caiac, alpinism sau pescuit de păstrăv, clean și caras, astfel că foarte multe activități în aer liber te pot ajuta să te relaxezi cât mai mult. Istoria locului nu lipsește, iar între anii 1923 și 1975, în Colibița se regăsea o stațiune balneoclimaterică.

locul unic românia

In ultimii ani, zona a cunoscut o dezvoltare importanta

Aceasta a fost desființată în momentul în care s-a decis ca acolo să ia naștere lacul de acumulare. Autoritățile locale au luat decizia de a transforma Colibița într-o stațiune turistică. În prezent, acest loc reprezintă doar o stațiune turistică de interes local.

Pentru ca fi recunoscut ca stațiune de interes național, trebuie prezăvut cu un drum modernizat care este marcat cu semne de circulație, precum și cu transport în comun care să facă legătura între stațiunea turistică și gara sau autogara din zonă.

locul unic românia

Autoritatile locale doresc transformarea locului intr-o statiune turistica de interes national

Pe lângă acestea, iluminarea locurilor de plimbare este imperativă, dar și apa curentă și canalizarea, precum și un număr minim de 500 de locuri de cazare în hotelurile și pensiunile aflate în zonă. Dacă în anul 2006, numărul caselor din zonă ajungea la 50, în anul 2016, acesta crescuse la aproximativ 400.

O mare parte dintre acestea reprezintă case de vacanță, pensiuni și vile. Totodată, pe malul lacului Colibița a luat naștere un complex turistic, cu prețuri accesibile, dar și bungalow-uri, însă în cazul acestora prețurile sunt ceva mai piperate.