Legea a fost promulgată: orice salariat sau fost salariat își poate afla informațiile singur, din Revisal, online

Legea a fost promulgată: orice salariat sau fost salariat își poate afla informațiile singur, din Revisal, online

Președintele Klaus Iohannis tocmai a promulgat legea referitoare la accesul online al salariaților și foștilor salariați la datele proprii din Registrul general de evidență a salariaților – Revisal. Cu această ocazie, vei vedea toate particularitățile referitoare la salariul tău, impozitele achitate la stat și nu numai.

Actul normativ ce urmează să fie publicat în Monitorul Oficial aduce câteva modificări și completări articolului 34 din Legea nr.53/2003 – Codul muncii. Practic, a fost creat cadrul legal pentru ca salariații și foștii salariați să poată accesa online registrul de evidență a salariaților pentru a vedea datele referitoare la propria persoană.

Ce spune legea, ce pot face angajații

„Registrul general de evidenţă a salariaţilor se completează şi se transmite inspectoratului teritorial de muncă în ordinea angajării şi cuprinde elementele de identificare ale tuturor salariaţilor, data angajării, funcţia/ocupaţia conform specificaţiei Clasificării ocupaţiilor din România sau altor acte normative, nivelul şi specialitatea studiilor absolvite, tipul contractului individual de muncă, salariul, sporurile şi cuantumul acestora, perioada şi cauzele de suspendare a contractului individual de muncă, perioada detaşării şi data încetării contractului individual de muncă”, se arată în documentul promulgat de președintele României.

Deși momentan nu poți accesa platforma în format online, conform legii, ar trebui să nu mai dureze foarte mult până la transpunerea în practică a actului normativ. Termenul legal stabilit este de 60 de zile de la data intrării în vigoare a legii. „Registrul general de evidenţă a salariaţilor este accesibil online pentru salariaţi/foşti salariaţi, în privinţa datelor care îi privesc. Dreptul de acces se limitează la vizualizarea, descărcarea şi tipărirea acestor date, precum şi la generarea online şi descărcarea unui extras din registru”, prevede legea.

Astfel, dacă ai nevoie de o adeverință la pensie sau o dovadă referitoare la vechimea în muncă și/sau într-o anumită specialitate, o poți dovedi rapid, fără să mai interacționezi cu angajatorul actual sau fostul angajator. Este suficient un extras din Revisal pe care îl obții online, gratuit.

Citește și: