Legătura dintre muzică și sănătatea mintală: ce spun oamenii de știință
Conform unor noi studii, se pare că sănătatea mintală a omului este strâns legată și de muzică, nu numai de fitness sau alte activități asemenea, cum se preconiza anterior.
Așadar, când ieși de la sală, poate că n-ar fi rău să te gândești să-ți continui „tratamentul pentru fericire” ascultând niște muzică. Noile cercetări sugerează că impactul pozitiv asupra sănătății mintale, a muzicii, este unul destul de mare. De asemenea, cercetătorii au subliniat că atunci când cântăm, eliberăm hormoni ai fericirii. Cu alte cuvinte, nu contează nici urechea muzicală, nici vocea, ci doar faptul că această activitate ne face fericiți.
Studiile se se bazează pe o analiză care acoperă 26 de alte studii, realizate anterior pe 779 de persoane. Cercetările precedente au încercat să analizeze muzica gospel, ca măsură preventivă împotriva bolilor de inimă, dar și modul în care aderarea la un cor poate ajuta persoanele care se recuperează de cancer.
Un număr tot mai mare de studii găsesc legături între muzică și bunăstare
Toate cele 26 de studii incluse în noua cercetare au folosit sondajul pe scară largă, privind sănătatea fizică și mintală, sau alternative de 12 întrebări. S-au adunat aceste rezultate și s-a constat că, într-adevăr, există o legătură strânsă între muzică și bunăstare.
Rezultatele studiilor au fost apoi comparate cu alte cercetări care au analizat beneficiile „intervențiilor non-farmaceutice și medicale (de exemplu, exerciții fizice, pierdere în greutate)”. Concluzia pare una destul de clară: muzica poate ajuta la păstrarea sănătății mintale a omului.
În concluzie, o viață sănătoasă este formată din echilibru. Mânâncă sănătos, încearcă să-ți menții o greutate corporală optimă prin exerciții fizice și nu uita să asculți multă-multă muzică. Iar atunci când te simți confortabil cu asta, poate că n-ar fi rău să cânți (la duș sau nu). Nu se știe niciodată ce talent ascuns ți-ai putea descoperi, între timp.
În plus, toate acestea, combinate, te ajută să-ți menții sănătatea mintală mai multă vreme, sugerează oamenii de știință.