La noi, ca la nimeni: acestor români li s-au cerut înapoi banii pentru compensarea facturilor
Epopeea facturilor scandalos de mari, dar și a evenimentelor ce par desprinse din filme regizate de începători, continuă cu un caz ce te va convinge de faptul că situația pe care o traversăm e absolut incredibilă și din ce în ce mai îngrijorătoare.
Furnizorii de gaz, dar și de energie, pot solicita consumatorilor compensarea acordată în facturile trecute. Așa s-a întâmplat cu un client E.On a cărui factură cu înștiințarea de “ajustare a compensării” a fost deja trimisă. Situația e explicată, pe larg, de economica.net. Să vedem, deci, cum s-a ajuns în această situație și cât de legal e tot ceea ce se întâmplă, din acest punct de vedere.
Cum stau lucrurile de fapt și de ce pot furnizorii să ceara înapoi banii pentru compensarea anterioară a facturilor
Se pare că, „pe lege, compensarea se acordă doar în limita unui plafon de consum lunar, la care se ajunge înmulțind un consum zilnic cu numărul de zile facturate din fiecare lună. Dacă el este depășit, nu se acordă nimic.
În cazul în care, pe baza indexului autocitit de client și trimis furnizorului, sau pe baza consumului estimat din convenția de consum, sau pe cel estimat de distribuitor și transmis furnizorului în lipsa convenției sau a autocitirii , a rezultat un consum sub pragul pentru care se acordă compensarea, furnizorul a acordat-o. Însă, dacă, ulterior, atunci când se face citirea contorului rezultă că, de fapt, consumul real a fost mai mare, furnizorul cere banii înapoi de la client în următoarea factură”, precizează sursa citată.
Referitor la măsurile de compensare, acestea vor fi prelungite și după data de 1 aprilie. Din nefericire, tot pentru acea perioadă, analiștii economici anticipează un val de scumpiri fără precedent, dar și o rată anuală a inflației de peste 11 puncte procentuale, care e așteptată să ne aducă noi majorări de preț, la toate bunurile și serviciile de strictă neceistate.