Cu cât va scădea prețul la benzină și motorină. În sfârșit, vești bune pentru șoferii din România

Cu cât va scădea prețul la benzină și motorină. În sfârșit, vești bune pentru șoferii din România
Cu cat va scadea pretul la benzina și motorina. In sfarsit, vesti bune pentru soferii din Romania

În sfârșit românii au parte și de vești bune. După luni de zile în care prețurile la utilități și carburant au crescut enorm, liderii din coaliția de guvernare par să fi ajuns la un acord privind înjumătățirea accizei la benzină și motorină. Acest lucru s-ar reflecta într-o scădere considerabilă a costului carburantului la pompă. Iată cu cât s-ar putea diminua prețul combustibililor după adoptarea acestei măsuri.

Cu cât va scădea prețul la benzină și motorină

Măsura a fost anunțată luni de președintele PSD Marcel Ciolacu. Partenerii de coaliție ai social-democraților, în frunte cu președintele PNL Florin Cîțu, nu exclud o posibilă reducere a accizei dar afirmă că experții trebuie să precizeze dacă o astfel de măsură va avea ca efect reducerea prețului la pompă.

Am cerut ministrului de Finanțe, domnului Câciu, o simulare ce înseamnă acciza la carburant și cât este componentă din preț. S-a ajuns la 7 lei la motorină, mi se pare, ca și efect la scumpirea energiei. Cred că o intervenție pe perioadă limitată la înjumătățirea accizei ar avea și un efect benefic asupra inflației, pentru că a doua mare problemă după scumpire este inflația.

Potrivit liderului social-democraților, după scăderea accizei la carburanți ar urma ca benzina și motorina să se ieftinească cu peste un leu.

Din calculele făcute de domnul ministru, ar scădea prețurile cu 1,2 lei. Pe o perioadă vedem în funcție de cum suportă bugetul de stat. Știm foarte bine că prețul la carburanți are un efect pe linie, pe orizontală, la celelalte produse. Intervii la energie și după aia vii pe carburant, astfel încât să nu se mai ducă la un alt lanț de scumpiri. Mâine o să merg cu propunerea și cu cifrele”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Florin Cîțu nu exlude reducerea accizei la carburant

Florin Cîțu, liderul PNL, a admis că este posibilă adoptarea unei astfel de măsuri, dar că este necesară o expertiză care să indice clar dacă scăderea accizei va duce automat la o diminuare a prețului la pompă.

Dacă este spaţiu fiscal să reducem şi acciza la carburanţi, să facem şi alte măsuri care temporar ar ajuta, foarte bine. (…) Dacă oricum preţul nu scade, cererea există, s-ar putea să vedem că reducerea accizei nu se transferă într-un preţ mai scăzut. Aici e nevoie de experţi, să calculeze, să ne spună dacă se va materializa într-un preţ mai mic la pompă. M-am uitat dimineaţă pe preţul petrolului. (…) A crescut preţul barilului, urma să se vadă şi la pompă. Să vedem cum putem”, a afirmat Cîţu, luni, la Senat, pitrivit Digi24.

Se pare că în cele din urmă, membrii coaliției de guvernare s-au pus de acord, iar diminuarea accizei la carburant să fie adoptată. Potrivit unor surse politicie citate de Miediafx, „s-a ajuns la un acord de principiul în privința accizei carburanților, dar mai sunt necesare discuții pentru ca prețurile să nu crească artificial”.

A apărut „turismul pentru combustibil” în România

În timp ce guvernanții promit soluții în vederea scăderii prețului la benzină și motorină, șoferii au găsit și alte modalități pentru a plăti mai puțin la pompă. Una dintre ele este așa-numitul turism pentru cobustibil. 

Mai exact, oamenii caută și identifică benzinării în alte localități decât cele în care stau care să practice prețuri mai mici și se deplasează acolo pentru a alimenta. Un astfel de caz întâlnim și în orașul argeșean Câmpulung Muscel.

Potrivit publicației locale, „Ziarul din Muscel”, aici, în weekend cel puțin, prețurile la benzina și motorina din stațiile de alimentare sunt mai mici. Benzinarii aplică tarife reduse și cu 35 de bani pe litrul de combustibil, față de alte orașe din țară. Poate părea puțin, însă la un plin de carburant de 50 de litri, șoferii pot face economie și de 50-60 de lei.