Kremlinul, mesaj pentru Iohannis, în contextul vizitei în Ucraina. Avertismentul transmis de Rusia pentru România

Kremlinul, mesaj pentru Iohannis, în contextul vizitei în Ucraina. Avertismentul transmis de Rusia pentru România

Președintele României, Klaus Iohannis, cancelarul german Olaf Scholz, premierul Italiei, Mario Draghi și președintele francez Emmanuel Macron se află în vizită în Ucraina, pentru a transmite sprijinul țărilor europene pentru Ucraina. Cei patru au fost duși de către Volodmir Zelenski în Irpin, oraș extrem de afectat de bombardamentele forțelor ruse.

Mesajul Rusiei pentru Iohannis și alți lideri ai Europei

În acest context, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a transmis un mesaj celor patru lideri europeni, avertizându-i să nu continue să înarmeze Ucraina în războiul cu Rusia.

Peskov a spus că președintele francez, președintele român, premierul italian și cancelarul german „nu ar trebui să se concentreze exclusiv pe livrările de arme către Ucraina” în timpul vizitei lor la Kiev.

În timpul briefingului susținut în mod uzual, Peskov a declarat că Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Mario Draghi ar trebui să folosească timpul petrecut cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru a arunca o „privire realistă asupra stării de lucruri”.

El a avut și un mesaj de avertisment pentru președintele României.

„Aș dori să sper că liderii acestor trei state – și președintele României – nu se vor concentra doar pe sprijinirea Ucrainei prin continuarea alimentării Ucrainei cu arme.” Acest lucru ar fi „absolut inutil și va provoca daune suplimentare țării”, a adăugat el.

Liderii europeni, în vizită în Ucraina

Președintele Klaus Iohannis, cancelarul german, Olaf Scholz, președintele Franței, Emmanuel Macron, și premierul Italiei, Mario Draghi, au sosit la Kiev într-o călătorie comună simbolică pentru a-și arăta sprijinul față de Ucraina, care se luptă să reziste avansurilor rusești în estul țării.

„Este un moment important. Este un mesaj de unitate pe care îl transmitem ucrainenilor, de susținere, pentru a vorbi atât despre prezent, cât și despre viitor, întrucât săptămânile următoare, după cum știm, vor fi foarte dificile”, a declarat Macron reporterilor în gara din Kiev.

Șeful de cabinet al lui Zelenski, Andriy Yermak, a salutat sosirea lor, spunând că „securitatea alimentară, armele și sprijinul pentru Ucraina sunt subiecte importante de discuție”.

„Ne așteptăm la sprijin pentru cererea Ucrainei de obținere a statutului de candidat la aderarea la UE”, a adăugat Yermak în postarea de pe canalul Telegram.

La scurt timp după ce liderii europeni au ajuns în capitală, sirenele de raid aerian au răsunat în oraș și în întreaga Ucraină, avertizând asupra unor posibile atacuri cu rachete.

Forțele armate ale Rusiei au efectuat aproape zilnic atacuri cu rachete asupra siturilor militare și a infrastructurii ucrainene de când președintele Vladimir Putin a lansat invazia pe scară largă a țării la 24 februarie.

Liderii au fost duși în suburbia Irpin – unde forțele rusești au provocat daune grave și au fost acuzate de încălcări grave ale drepturilor omului. Într-un tweet, Scholz a declarat că orașul „a devenit de mult timp un simbol pentru cruzimea inimaginabilă a războiului rusesc, pentru violența fără sens”.

Citește și: