16 feb. 2022 | 11:47

Kingston XS2000 SSD extern – probabil cel mai rapid mediu de stocare pe USB, chiar dacă nu e ieftin

ACTUALITATE
Kingston XS2000 SSD extern - probabil cel mai rapid mediu de stocare pe USB, chiar dacă nu e ieftin

În cazul în care credeai că ai înțeles multitudinea de tipuri de porturi USB existente pe piață, noul SSD extern Kingston XS2000 pe USB Type-C 3.2 Gen 2×2 va spulbera acest mit. Este genul de gadget care te va invita la upgrade, dacă vrei să profiți la maxim de el.

Înainte să trecem la gadgetul efectiv, merit să ai în vedere ce înseamnă USB Type-C 3.2 Gen 2×2. Nu de alta, dar dacă nu ai acces la o astfel de interfață, te vei confrunta cu un minus semnificativ la capitolul performanță. În termeni simpli, vei plăti în plus pentru o performanță de care nu vei putea profita niciodată.

Ca un scurt istoric, USB 3.0 s-a lansat în 2008 și promitea o rată de transfer de până la 500MB/s, în condiții ideale. Porturile compatibile se evidențiau prin culoarea albastră, deși arătau ca USB-urile clasice. USB 3.1 s-a lansat în 2013 și se reflecta, în teorie, într-o rată de transfer de 1200 MB/s. În același timp, a fost adoptată interfața intitulată generic USB Type-C.

La USB 3.2, lansat în septembrie 2017, lucrurile se complică un pic. Deși vizual este la fel ca USB 3.1, modul SuperSpeed beneficiază de un upgrade impresionant și ajunge până la 2400 MB/s viteză teoretică sau 20 Gb/s printr-o transmisie directă prin fluxuri de comunicații sau lane-uri de PCI Express. USB 3.2 Gen 2×2, deși vine însoțit tot de titulatura SuperSpeed, de fapt, este de până la 4 ori mai rapid comparativ cu USB 3.2 Gen1.

Una peste alta, vorbim de o cantitate semnificativă de confuzie care vine la pachet cu iterațiile recente ale bătrânului USB. Partea bună? Toate sunt compatibile între ele. Dacă ai un SSD Extern precum Kingston XS2000, va funcționa pe orice sistem care are un port USB Type-C. Partea proastă? De viteza sa maximă vei profita doar pe un PC cu USB 3.2 Gen 2×2. Pentru că tot am menționat mai sus fluxurile de comunicații PCIe, merită să ai în vedere că există plăci de extensie pe PCIe Express, la aproximativ 300 de lei, cu ajutorul cărora poți câștiga o interfață USB 3.2 Gen 2×2.

Kingston XS2000 SSD Extern de top

Are doar 69,54 x 32,58 x 13,5 milimetri și 28,9 grame. Fără să te chinui foarte mult, găsești stickuri USB tradiționale de această dimensiune. Este mic, foarte mic, dar nu atât de mic încât să-l pierzi în buzunar sau într-o geacă. În plus, vine în cutie și cu o de husă de cauciuc menită să-i sporească semnificativ aderența. Astfel, îl conectezi și deconectezi foarte ușor, chiar și dacă ai mâinile umede. Dincolo de asta, aceeași husă îi amplifică semnificativ anduranța, ajutându-l să obțină certificarea IP55 pentru rezistență la apă, praf și trânte.

Tot în cutie, găsești un cablu de vreo 30cm USB 3.2 Gen 2×2. Acesta este, de asemenea, foarte important pentru ”a prinde” viteza de pe cutie. Aceea este de 2000 MB/s atât la citire, cât și la scriere. Dacă ți se pare exagerată sau vreun truc de marketing, să știi că nu este, cu condiția să ai hardware-ul potrivit în carcasă. Dacă îți lipsește acel hardware, cum este cazul majorității laptopurilor dotate cu USB Type C sau USB 3.1, din testele mele, viteza specificată va ajunge să se înjumătățească, în jur de 950 – 970 MB/s, atât la citire, cât și la scriere. Chiar și cu acele rate de transfer semnificativ ”mai lente”, acesta reușește să fie unul dintre cele mai rapide medii de stocare externe, perfect pentru clipuri de înaltă rezoluție, 4K sau 8K, imagini necomprimate sau documente de dimensiuni generoase. În plus, datorită compatibilității cu USB 3.2 Gen 2×2 ai confortul psihologic că este ”future proof”, pregătit pentru tot ce îți oferă viitorul în materie de hardware.

În funcție de buget, îl poți achiziționa în capacități de 500GB, 1TB sau 2TB, la aproximativ 500, 900 sau 1600 de lei. În mod evident, la prima vedere, acele cifre par departe de a fi rezonabile. Pe de altă parte, nu prea ai cu ce să le compari. După cum am menționat în titlu, Kingston XS2000 are mari șanse să fie cel mai rapid SSD extern din lume, dotat cu cele mai noi tehnologii. Niciodată nu a fost foarte ieftin să fii la curent cu ultima generație în materie de hardware. Pe de altă parte, având în vedere că o mare parte din preț o cheltui pe rata de transfer suplimentară, ce se traduce prin timp suplimentar câștigat, depinde cât de valoroase sunt minutele sau chiar zecile de minute pe care le câștigi cu un astfel de gadget, acasă sau în deplasare.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele