Kim Jong-un a avut o formă gravă de covid-19. Sora lui acuză Coreea de Sud că a trimis pliante contaminate peste graniță

Kim Jong-un a avut o formă gravă de covid-19. Sora lui acuză Coreea de Sud că a trimis pliante contaminate peste graniță

Președintele Coreei de Nord Kim Jong-un avut covid-19 și un simptom larg răspândit – febră, a declarat sora dictatorului. Kim Yo-jong a acuzat, de asemenea, Coreea de Sud pentru epidemia din țara sa – spunând că aceasta a trimis peste graniță pliante contaminate cu Covid.

Kim Jong-un, bolnav de covid

Coreea de Sud a respins afirmațiile ca fiind „nefondate”.

Sora lui Kim Jong -un a vorbit în timp ce fratele ei declara victoria în lupta țării sale împotriva Covid.

Țara a anunțat primul său focar de Covid în luna mai și de atunci a raportat infecții febrile și decese. Dar există îndoieli pe scară largă cu privire la date, în special la numărul mic de decese.

În discursul său, Kim Yo-jong – care este un înalt oficial puternic – a acuzat Coreea de Sud că a răspândit Covid în Nord prin trimiterea de pliante anti-Pyongyang peste graniță. Activiștii din Coreea de Sud au făcut acest lucru timp de decenii, folosind baloane pentru a lansa pliante de propagandă în Nord, deși practica a fost interzisă anul trecut.

Aceasta a calificat trimiterea de pliante drept „crimă împotriva umanității” și a invocat „pericolul de a răspândi o boală infecțioasă prin contactul cu obiecte contaminate”, potrivit agenției de presă de stat KCNA.

Ea a avertizat că Coreea de Nord ia în considerare „un răspuns puternic de represalii”.

Sora dicatorului a vorbit despre starea acestuia

De asemenea, în discursul său, Kim a vorbit despre sănătatea fratelui său, spunând:

„Chiar dacă era grav bolnav, cu febră mare, el nu a putut sta întins nici măcar o clipă, gândindu-se la oamenii de care trebuia să aibă grijă până la sfârșit în fața războiului antiepidemic”.

Coreea de Nord se referă la „febră” și nu la pacienții cu covid-10, din cauza lipsei de echipamente de testare.

Între timp, liderul din Coreea de Nord a declarat o „victorie strălucitoare” asupra virusului și a lăudat „tenacitatea” nord-coreenilor, a relatat KCNA.

Liderul nord-coreean a ordonat ridicarea restricțiilor și a salutat „miracolul” celor doar 74 de decese cauzate de virus.

Cazuri de covid în Coreea de Nord

Coreea de Nord nu a raportat niciun nou caz suspect din 29 iulie – dar observatorii internaționali spun că țara a limitat testele.

KCNA susține că au existat 4,8 milioane de infecții de la sfârșitul lunii aprilie, dar doar 74 de decese, ceea ce reprezintă o rată de mortalitate de 0,002% – cea mai mică din lume.

Mulți experți consideră că aceste statistici sunt greu de crezut. Aceștia spun că țara are unul dintre cele mai proaste sisteme de sănătate din lume, cu puține unități de terapie intensivă și fără medicamente de tratament Covid sau vaccinuri.

Țara nu a lansat niciun program de vaccinare în timpul pandemiei, bazându-se, în schimb, pe închideri, tratamente interne și pe ceea ce Kim Jong un a numit „sistemul socialist avantajos în stil coreean”.