10 mart. 2022 | 16:20

Kievul s-a baricadat. Oamenii au luat arme și așteaptă asaltul armatei ruse. Ce s-a întâmplat în centrul orașului

ULTIMA ORĂ
Kievul s-a baricadat. Oamenii au luat arme și așteaptă asaltul armatei ruse. Ce s-a întâmplat în centrul orașului

În urmă cu doar două săptămâni, locuitorii capitalei ucrainene aveau grijă de magazinele lor, predau școlari sau parcau la birourile lor. Invazia rusă a schimbat totul. Luptând literalmente pentru viețile lor, civilii, transformați în soldați voluntari, au ajutat la construirea de apărări cu precizie militară și acum îi gestionează.

Oamenii au luat arme și așteaptă asaltul armatei ruse în Kiev

UPDATE: Jumătate din populație a părăsit deja orașul, spune primarul Kievului

Jumătate din populația capitalei ucrainene a părăsit deja Kievul de la începerea invaziei ruse în urmă cu două săptămâni, a anunțat joi primarul capitalei ucrainene, Vitali Klitschko.

Acesta a mai declarat că orașul a fost transformat într-o fortăreață în care fiecare intrare și fiecare mare intersecție au fost fortificate.

În 2021, populația oficială a Kievului era de circa 2.9 milioane de rezidenți.

Șanțurile curg adânc în pădurile care înconjoară autostrada care duce la Kiev dinspre sud. Pozițiile de rezervă fortificate sunt pregătite pentru orice urmează. Bariere antitanc metalice uriașe, cunoscute aici sub denumirea de „arici” din cauza formei lor înțepătoare, sunt amplasate la intervale regulate de-a lungul drumului. Iar blocaje improvizate din saci de nisip și blocuri uriașe de beton stau la fiecare ieșire. Oamenii din Kiev sunt hotărâți să-și apere orașul.

Pe măsură ce forțele ruse se apropie, hotărârea locuitorilor săi este palpabilă, cu mulți apărând bine dispus. Unii clipesc un semn de victorie în timp ce vehiculele trec. Steagul național albastru și galben poate fi văzut peste tot. La un punct de control în drum spre Kiev, marți, apărători voluntari au împărțit flori femeilor în mașinile lor pentru a marca Ziua Internațională a Femeii.

Mulți voluntari nu par să fie îmbrăcați suficient de cald pentru vremea înghețată. Ei poartă haine civile, cu paltoane mari și pantaloni de trening o uniformă neoficială. Pantalonii lor sunt în cea mai mare parte verzi, negri sau de camuflaj, nu de tip militar, ci modelul civil creat pentru vânătoare. Unii, dar nu toți voluntarii, sunt înarmați cu puști automate și cuțite mari.

Oleksiy Goncharenko, un voluntar care ocupa una dintre pozițiile de apărare din Kiev, a declarat pentru CNN că lucrează în ture de patru ore la punctul de control. Fața lui este roșie de frig. „Este în regulă. Doar frig”, spune el, adăugând că „localnicii ne oferă supe și chestii de genul acesta”, conform CNN.

Aproape 40.000 de voluntari s-au alăturat Forțelor de Apărare Teritorială în primele două zile de la începutul invaziei, potrivit șefului de stat major al forțelor armate ucrainene. Numai la Kiev, 18.000 de persoane au ridicat arme când autoritățile au cerut voluntari și rezerviști să facă acest lucru.

Cei care nu au putut să se alăture forțelor (atât de mulți oameni s-au înscris încât Forțele de Apărare Teritorială încât au trebuit să înceapă să îndepărteze oamenii) ajută în alte moduri. Ei fac cocktailuri Molotov, cos plase de camuflaj pentru baricade, distribuie alimente, băuturi calde și țigări celor care stau de pază. Strâng bani pentru armată, construiesc mai multe blocaje rutiere și chiar pictează peste semnele de circulație, în încercarea de a deruta forțele invadatoare.

Mai aproape de centrul orașului, apărările sunt mai puternice. Dar aici, sunt profesioniștii care se ocupă de punctele de control. Tancurile și lansatoarele de arme sunt în poziție de-a lungul arterelor principale ale orașului.

Faimoasa Piață Maidan din Kiev, care se află în inima capitalei, este acum o fortăreață. Un mare steag ucrainean arborează sus deasupra locului protestelor din 2014. Parcurile capitalei servesc acum drept terenuri de amenajare pentru vehiculele militare, zonele comerciale mărginite de buticuri, cafenele la modă și restaurante de lux sunt acum mărginite de bariere făcute din saci de nisip și blocuri de beton.

Și semnele electronice care afișează în mod normal informații despre trafic și reclame cer acum „NATO să închidă cerurile” și proclamă „Glorie Ucrainei”.

Orchestra cântă imnul național în centrul Kievului pe măsură ce rușii avansează

Într-o piață din Kiev, unde recentele revolte populare au zdruncinat ambițiile Moscovei în Ucraina, o orchestră s-a adunat miercuri în fața unei mici mulțimi pentru a cânta imnul național în timp ce forțele ruse înaintau asupra orașului.

Orchestra Simfonică a Kievului-Classic a interpretat și un fragment din „Oda bucuriei” de Beethoven, pe care se bazează imnul Uniunii Europene, un semn de cap la dorința guvernului Ucrainei de a se apropia de Europa și de a se îndepărta de orbita Rusiei.

Zeci de oameni s-au adunat să privească în piaţa centrală Maidan, unii fluturând steaguri ucrainene. Au aplaudat când imnul național a fost terminat și o femeie a strigat „Spre Ucraina!” Versurile imnului includ versurile, „Ucraina nu a pierit încă dușmanii noștri vor dispărea ca roua în soare”.

Dirijorul Herman Makarenko a declarat reporterilor că concertul a fost un apel la pace.

„Am dori să-l sprijinim pe președintele nostru, Volodimir Zelenski, care a chemat, cheamă și va chema toate guvernele lumii să oprească războiul din Ucraina”, conform Reuters.

El a spus că a reușit să adune în jur de 20 de muzicieni pentru spectacol, în loc de 65-70 care alcătuiesc în mod normal ansamblul.