30 mart. 2022 | 11:11

Joe Biden, pregătit pentru o discuție cu Vladimir Putin. Ce condiție a impus președintele american

ULTIMA ORĂ
Joe Biden, pregătit pentru o discuție cu Vladimir Putin. Ce condiție a impus președintele american

Joe Biden, președintele Statelor Unite, a spus că este gata să discute cu Vladimir Putin, însă numai dacă va exista o detensionare în Ucraina. Astfel că o condiție pentru negocierile dintre președintele american Joe Biden și președintele rus Vladimir Putin este o detensionare a situației din Ucraina, a declarat, directorul de comunicații al Casei Albe, Kate Bedingfield.

Joe Biden, gata de o discuție față în față cu Vladimir Putin

„Am spus clar, președintele Biden a precizat că trebuie să existe o detensionare tangibilă din partea Rusiei și un angajament clar și autentic față de diplomație înainte ca președintele să aibă o astfel de conversație”, a spus Bedingfield la briefing, potrivit Interfax.

Cu ceva timp în urmă, Biden a mărturisit că posibilitatea întâlnirii sale cu președintele Federației Ruse în viitor va depinde de subiectele pe care Vladimir Putin intenționează să le discute.

„Depinde despre ce vrea el să discute”, a spus Joe Biden reporterilor, răspunzând la o întrebare despre posibilitatea de a se întâlni cu liderul rus.

În plus, acesta a menționat că întrebarea este mai degrabă dacă această întâlnire va duce la finalizarea operațiunii speciale rusești în Ucraina.

Unitățile rusești care suferă pierderi mari se retrag din Ucraina

Unele unități rusești care au suferit pierderi grele în Ucraina au fost forțate să se întoarcă acasă și în Belarus, învecinat, a anunțat serviciile de informații militare britanice la o zi după ce Rusia a promis că va reduce operațiunile militare în jurul Kievului și al unui alt oraș.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reacționat cu scepticism la oferta făcută de Rusia în timpul negocierilor de la Istanbul care vizează detensionarea conflictului aflat acum la a cincea săptămână.

Forțele sale au oprit invazia pe majoritatea fronturilor, iar unii analiști au remarcat că promisiunea Rusiei de a reduce luptele a acoperit în cea mai mare parte zone în care a pierdut teren, chiar dacă civilii au rămas prinși în orașele asediate din sud și est.

Pierderile mari și retragerea unor trupe au avut un impact asupra operațiunilor rusești, a declarat ministerul britanic al apărării.

„O astfel de activitate pune mai multă presiune asupra logisticii deja tensionate a Rusiei și demonstrează dificultățile pe care le întâmpină Rusia în reorganizarea unităților sale în zonele avansate din Ucraina”, a declarat miercuri într-o evaluare, potrivit Reuters.

Este probabil ca Rusia să continue să compenseze capacitatea sa redusă de manevră la sol prin lovituri de artilerie în masă și rachete, a adăugat ministerul.

Rusia nu a reușit să cucerească niciun oraș important în invazia sa de o lună, în timp ce forțele ucrainene au făcut progrese, recucerind teritorii de la trupele ruse la periferia Kievului, în nord-est și în sud. O zonă recapturată de pe un drum spre satul Rusaniv era plină de tancuri arse și bucăți de uniforme rusești. Casele din jur au fost distruse.

Rusia numește atacul său o „operație specială” de dezarmare și „denazificare” a Ucrainei. Occidentul spune că a lansat o invazie neprovocată. Cel mai mare atac asupra unei națiuni europene de după al Doilea Război Mondial a ucis sau rănit mii de oameni, a forțat aproape 4 milioane să fugă în străinătate și a lovit economia Rusiei cu sancțiuni.

Ministrul adjunct al Apărării din Rusia, Alexander Fomin, a declarat că oferta de reducere a unor operațiuni militare a fost un pas de consolidare a încrederii pentru negocierile în curs cu oficialii ucraineni la Istanbul.