Klaus Iohannis, discuție cu Volodimir Zelenski. Ce i-a transmis șeful statului

Klaus Iohannis, discuție cu Volodimir Zelenski. Ce i-a transmis șeful statului

Președintele României a anunțat că a discutat cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în urmă cu scurtă vreme. „Am discutat cu președintele Zelenski despre situația critica din Ucraina. România va continua să aibă grijă de fiecare cetățean ucrainean care sosește în țara noastră”, a spus Klaus Iohannis.

Ce a discutat Klaus Iohannis cu Volodimir Zelenski

„Peste 125 de camioane cu ajutoare, ambulanțe și mașini de pompieri din România și alte state membre au ajuns în Ucraina prin hubul umanitar din Suceava”, a scris președintele Klaus Iohannis pe Twitter.

Ucraina raportează noi contraatacuri împotriva forțelor ruse din sud

Cea mai semnificativă realizare a Rusiei pe câmpul de luptă din sudul Ucrainei a fost capturarea Hersonului în prima săptămână a lunii martie, văzută ca primul câștig important către o posibilă ofensivă împotriva Odesei, al treilea oraș ca mărime al țării.

Dar, în ultimele zile, CNN a raportat despre luptele Rusiei de a-și menține prima linie la nord-vest de oraș, precum și despre succesele ucrainene care vizează elicopterele de atacurile rusești pe aeroportul Herson din apropiere.

Acum, oficialii ucraineni raportează câștiguri potențial semnificative în altă parte din sud, împingând forțele ruse înapoi cu aproximativ 50 de kilometri în luptele din apropierea orașului Kryvyi Rih.

„Inamicul nu mai este doar oprit în toate direcțiile, ci a fost de fapt împins înapoi de la abordările îndepărtate ale orașului. Astăzi, mai multe așezări din regiunea Herson au fost eliberate. Invadatorii se află la o distanță de cel puțin 40 de kilometri de Kryvyi Rih, în unele direcții până la 60 de kilometri”, a declarat Oleksandr Vilkul, înalt oficial din Kryvyi Rih, luni seara, potrivit CNN.

Anterior, oficialii ucraineni au spus că trupele ruse se aflau la o rază de 10 kilometri de oraș, care are o populație de peste 500.000 de locuitori și se află între Herson și Nipro.

„Linia de contact nu se mai află la granița cu regiunea Dnipropetrovsk și este deja în regiunea Herson. Armata noastră dă dovadă de curaj reală și provoacă pagube grave inamicului”, a spus Vikul.

Într-un reamintire a amenințării permanente reprezentate de atacurile rusești, indiferent de orice schimbări în controlul teritoriului, înalt oficial din orașul Nikopol din apropiere a raportat o lovitură cu rachete în apropierea orașului său. Nu au fost raportate victime, a spus Eugen Evtushenko pe Facebook.