Intră banii direct pe card, chiar și pentru cei mici: așa învață, nu fac greșeli la bancomat
Auzim aproape în fiecare zi faptul că avem nevoie de educație financiară și că bazele unui comportament sănătos din perspectivă economică se pun încă de la cele mai fragede vârste. Dar cum reușim să insuflăm copiilor responsabilitate față de bani?
Nu degeaba se spune că meseria de părinte este cea mai dificilă. Nu doar că trebuie să asiguri resursele materiale pentru ca micuțului tău să nu-i lipsească cele necesare dezvoltării armonioase, dar ai și responsabilitatea de a-i transfera valori, comportamente și atitudini care să-l pregătească pentru viața de adult.
Adesea, tindem să credem că micuții noștri vor fi mereu așa cum sunt astăzi. Dependenți de noi, sub aripa noastră protectoare și departe de tot ce presupune lumea exterioară, cu ale ei pericole și provocări. Dar, din păcate, nu este deloc așa. Viața de adult, cu responsabilitățile, grijile și problemele ei nu ne-a ocolit pe niciunul dintre noi și nu îi va ocoli nici pe cei care astăzi se joacă în parc și se plimbă cu bicicleta alături de părinți. Toți ajungem, la un moment dat, să o înfruntăm!
Cât suntem de pregătiți sau nu să-i facem față depinde foarte mult de bazele ce ne-au fost puse în copilărie.
Părinții din ziua de astăzi au toate informațiile la îndemână, de care se pot folosi, pentru a clădi copiii fără carențe în materie de educație financiară și vorbim despre acest tip de educație fiindcă el reprezintă poate cea mai importantă deprindere ce-ți este de folos când crești.
Dincolo de bunele maniere, de acei șapte ani de acasă, trebuie să te asiguri că micuțul tău deprinde un comportament sănătos în privința banilor. Ce înseamnă asta? Că știe despre ban că reprezintă instrumentul prin care ne satisfacem dorințe și necesități. De exemplu, plătim facturile, să avem unde să ne spălăm și să nu stăm în frig, dar ne cumpărăm și consola aceea video pe care ne-o dorim și ne face fericiți. Dar pentru a ajunge să-i avem, trebuie să muncim pentru ei, trebuie să-i economisim și trebuie să ne abținem de la a-i cheltui pe altceva decât pe un scop precis.
Cum să îți înveți copilul să nu ajungă un adult risipitor cu banii
În teorie pare ușor, știm, dar vorbim imediat și despre soluții. Psihologii recomandă o serie de metode prin care poți insufla copilului responsabilitate financiară, în funcție de vârstă. Există jocuri educative, clipuri video interactive, poți discuta cu el etc, dar foarte eficient poate fi și deschiderea unui cont bancar pe numele lui.
Multe bănci oferă posibilitatea ca părinții să deschidă, în numele copilului minor, un cont la bancă. În unele cazuri, se poate realiza acest lucru chiar și de la 6 ani. Micuțul tău își poate strânge acolo economiile. De exemplu, bănuții primiți de ziua lui sau pentru diverse treburi casnice. Copilul începe să se familiarizeze cu conceptul de a câștiga și economisi, iar tu poți sta liniștit, fiindcă astfel de conturi sunt asociate contului tău de adult, în calitate de părinte, și cel mai adesea beneficiază de scutiri de comisioane.
Ideea este că astfel de acțiuni responsabilizează copilul, mai ales dacă vă propuneți să strângeți acolo bani pentru anumite acțiuni. De exemplu, un an de zile copilul să-și pună economiile acolo. Din bugetul ce se strânge, faceți o listă de priorități și dorințe, exact ca-n viață, atunci când iei salariu. Cumpărați, deci, un nou ghiozdan pentru școală, rechizite (necesități), o parte o economisiți și restul alocați pe dorințe. De exemplu o jucărie pe care și-o dorește de mult timp, dar pe care ai amânat să o cumperi, tocmai pentru a-i da un scop copilului și a-l învăța că nu totul se poate obține peste noapte, e nevoie de muncă și de răbdare!