INTERVIU KEMPES – artistul care a ridicat standardele muzicii rock foarte sus, în România
KEMPES nu mai are nevoie de nicio prezentare, întrucât, de-a lungul timpului, rocker-ul a pus bazele unei adevărate moșteniri muzicale, fiind binecuvântat cu o voce unică în România, pe care o recunoști încă de la primele acorduri, chiar și fără o imagine atașată. În 1988, Ovidiu Ioncu, pe numele său din buletin, era cooptat de trupa „Cargo”, înlocuindu-l pe regretatul Leo Iorga. În fruntea trupei, el avea să scrie istorie, redefinind rock-ul românesc pentru vecie. Ulterior, artistul părăsea țara, însă și „Cargo”, totul ca, ani mai târziu, să revină în România și să pună bazele „Rezident EX” și, mai apoi, a trupei ce îi poartă numele, „KEMPES”, în cadrul căreia activează cu succes în prezent.
Contactat de redacția noastră, artistul a acceptat să ne răspundă la câteva întrebări, în cadrul unui interviu.
Nu există rocker din România care să nu fi auzit de „KEMPES”, ori care să nu fi cântat, măcar o singură dată, una dintre melodiile tale. Cum ți se pare, în momentul de față, publicul din țara noastră, comparativ cu anii trecuți? S-a schimbat ceva, din punct de vedere al entuziasmului oamenilor față de această muzică, luând în calcul avalanșa de piese ultra comerciale difuzate atât la radio, cât și de la posturile tv?
KEMPES: Da, consider că publicul s-a schimbat, din păcate. Se pare ca rock-ul tinde să devină, din ce în ce mai mult, muzică de nișă. Observ că, la concertele rock, vin din ce în ce mai puțini oameni. Cumva, acest lucru poate fi explicat și prin prisma lipsei de promovare a acestui gen muzical, în general. În plus, lipsa de cultură, din ultimii ani, își spune cuvântul.
Între 2003 și 2012 ai plecat în Australia, lăsând un mare gol pe scena muzicală românească. Cu alte cuvinte, mulți dintre fanii tăi au considerat că trupa „Cargo” nu mai are cum să fie la fel fără tine. Ce te-a motivat să te reîntorci în România și cum ai fost primit înapoi de cei care îți ascultau muzica?
KEMPES: Motivația principală a fost muzica. Am fost foarte impresionat să observ, la întoarcerea mea în România, oameni care veneau la concerte cu atâta căldură și dragoste în suflet. A fost și este, în continuare, un sentiment minunat.
Imediat după ce te-ai întors în țară, ai pus bazele „Rezident EX”, totul ca la doi ani după aceea să pleci din trupă și să înființezi „KEMPES”. Ce nu a mers cu „Rezident EX”?
KEMPES: Am avut parte de o experiență deosebită alături de „Rezident EX”, sunt instrumentiști foarte buni. Problema acolo a fost că eram împarțiți în trei țări, drept dovadă ne era foarte greu cu repetițiile și la fel de greu cu logistica concertelor. Dacă ar fi putut să stea în țară toti, măcar câteva luni pe an, trupa ar fi funcționat foarte bine, cred eu.
Dacă ar fi să faci un top 5 al celor mai bune trupe rock, din toate timpurile, cum ar arăta acesta pentru tine?
KEMPES: Topul personal, în ceea ce privește trupele rock, arată cam așa: Black Sabbath (cu Ronnie James Dio), Judas Priest, WASP, Accept și Led Zeppelin.
Ce trupe rock sau soliști din România apreciezi? Poți să menționezi și câteva albume?
KEMPES: Îmi place mult „Phoenix”, cu albumul „Mugur de Fluier”. De asemenea, albume la fel de bune au avut Iris (primul, cu Cristi Minculescu) și Pro Musica (cu Dixie Krauser).
Povestește-mi, te rog, o întâmplare inedită și/sau amuzantă din turneu sau chiar dintr-un concert susținut în țară (sau nu). Ce te-a impresionat? Ce te-a întristat, ce te-a făcut să râzi?
KEMPES: Ploua și filmam un videoclip pentru piesa „Motociclist”. Se pleca în trei direcții diferite dintr-o intersecție cu trei străzi, într-o zonă de lângă pădure, în Timișoara. A aparut brusc o mașină de poliție și am fost somați prin megafon să eliberăm intersecția. Noi trebuia să așteptăm să se ridice de la sol drona care filma. În acel moment, polițistul a spus din nou la megafon să eliberăm intersecția. Prietenul nostru, Bâtlanu, s-a dat jos de pe motocicletă și a început să le explice politiștilor:
– Domnule polițist, dar suntem aici cu domnul KEMPES, filmăm un videoclip. Îl tinem pe domnul KEMPES În ploaie? Ne facem de râs…
În acel moment, polițistul, surprins de situație, a spus:
– Domnule, terminați repede, vă rog. Noi am plecat, Nu v-am văzut.
Am avut norocul să fiu prezentă la un concert susținut recent, de tine și de membrii trupei tale, la Galați, după luni întregi de pandemie și restricții. Sentimentul a fost, realmente, unul de excepție: emoție, căldură, nostalgie, multă muzică bună, însă și o comunicare non-verbală excelentă cu publicul, cum rar mi-a fost dat să văd. Altfel spus, s-a simțit din plin sentimentul „regăsirii”. Cum te-a afectat ultima perioadă, din punct de vedere profesional, în contextul regulilor extrem de stricte, impuse de autorități?
KEMPES: La Galați a fost absolut minunat publicul. Mi-a plăcut că au venit rockerii din Galați, dar si din Brăila. M-a afectat serios această perioadă, din punct de vedere profesional, am avut tot felul de probleme, a fost greu, dar sper că vor veni vremuri mai bune pentru noi toți, cât de curând.
Și tot referitor la pandemie, ce le recomanzi fanilor tăi, cât și colegilor de breaslă, atunci când vorbim despre păstrarea sănătății mintale în această perioadă? Există vreo soluție care să te țină echilibrat emoțional, o pasiune, poate pictura, gătitul, mersul pe munte, etc?
KEMPES: Nu aș ști ce să recomand. Fără glumă acum, poate un psiholog, în anumite cazuri. Echilibrul, dacă ai noroc, ar trebui să-l gasești acasă, în familie. Mie imi plac zonele de munte, mai puțin populate, liniștea și natura.
Pentru că tot vorbeam despre „Regăsire”, numele celui mai recent album „KEMPES”, care sunt planurile voastre de viitor? Ce concerte vor urma și unde?
KEMPES: Părerea mea, despre viitor, este că trebuie să luăm fiecare zi pe rând și să încercăm să facem cu drag… mai mult și mai bine.
Cât despre concerte, facem, de Dragobete, pe 24 februarie, un concert foarte important, online. Cel mai bun lucru la acest concert este că poate fi urmărit din orice colț al țării sau al lumii, de catre toți fanii care nu pot ajunge la concertele noastre. Cei interesați își pot achiziționa bilete de pe iabilet.
În ceea ce privește celelalte concerte din acest an, ele vor fi susținute în Constanța (pe 17 aprilie), Craiova (13 mai), Sasha’s Bike Festival – Lotrioara, Sibiu (28 mai), Galați (18 iunie), București (30 iulie) și Water Fest – Ceahlău (13 august). Dar dacă vreți să fiți la curent cu toate concertele „KEMPES”, vă invit să mă urmăriți pe Facebook (Kempes Romania), dar și pe Instagram (@kempesromania).
În încheiere, aș vrea să mulțumesc tuturor fanilor pentru susținerea și dragostea lor.