Înjurături la adresa lui Putin, în cel mai ciudat loc: ce au reușit hackerii să ”spargă”

Înjurături la adresa lui Putin, în cel mai ciudat loc: ce au reușit hackerii să ”spargă”

În cazul în care hackerii nu au creat suficient de multe probleme rușilor în ultimele săptămâni, cea mai recentă manifestare de încurajare la adresa ucrainienilor s-a regăsit în cel mai ciudat loc.

Glorie Ucrainei și ”Putin is a dickhead” (Putin e un mârlan) sunt mesajele afișate la începutul acestei săptămâni de către stațiile de încărcare pentru mașini electrice din Rusia. Explicația pentru această situație ține însă mai puțin de hackeri și mai mult de compania ucraineană producătoare a unor componente electronice din respectivele aparate. Aceasta este poziția oficială a autorităților ruse.

Stațiile de încărcare pentru mașini electrice, vulnerabile la hackeri

Compania energetică Rosseti din Rusia a descris incidentul pe Facebook ”Stațiile de încărcare de pe ruta M-11 au fost achiziționate în 2020, în urma unei licitații publice”, se arată în postare. ”Furnizorul câștigător a fost LLC ”Gzhelprom” – Rusia. Ulterior, s-a descoperit că principalele componente (inclusiv un controller) sunt produse de fapt de către compania Autoenterprise (Ucraina), iar furnizorul rus doar le-a asamblat.”, atrag atenția proprietarii stațiilor de încărcare.

Adevăratul producător și-a lăsat ”un semn de carte” în controller, care i-a dat oportunitatea să aibă acces ascuns la internet, au mai insistat oficialii. La scurt timp după invazia Ucrainei de către Rusia, mai multe clipuri cu stații de încărcare ce afișau mesaje împotriva autorităților de la Kremlin au fost descoperite. ”Glorie Ucrainei, Glorie eroilor, Putin is a dickhead (Putin este mârlan), Moarte dușmanului”, conform Vice.

Indiferent cine s-a aflat în spatele acestui atac cibernetic, acesta este departe de a fi primul mod în care ucrainienii s-au gândit să-i sâcâie pe ruși. Site-urile web ale mai multor publicații importante de propagandă rusă au fost sparte în ultima săptămână și au fost forțate să afișeze mesaje pro-ucrainiene sau împotriva războiului. Un alt detaliu interesant s-a produs tot în această săptămână când hackerii din grupul Anonymous au schimbat referința maritimă din baza de date internațională a iahtului lui Putin în FCKPTN, o abreviere de F*uck Putin.