21 iul. 2022 | 20:28

Incendiu violent în Munții Rodnei: Arde Pădurea Covășel. Intervin zeci de pompieri militari şi voluntari

ULTIMA ORĂ
Incendiu violent în Munții Rodnei: Arde Pădurea Covășel. Intervin zeci de pompieri militari şi voluntari

Un incendiu de pădure a izbucnit, joi după-amiază, în Munţii Rodnei, pe raza comunei Şanţ. Zeci de pompieri militari şi voluntari acționează la fața locului pentru stingerea flăcărilor. Focul se întinde pe o suprafață de aproximativ două hectare. În zonă se intervine cu echipaje ISU din Bistrița-Năsăud.

Incendiu în Pădurea Covășel din Munții Rodnei

Un incendiu a izbucnit, în această după-amiază, într-o pădure din Munţii Rodnei, situată pe raza comunei Şanţ. În zonă sunt mobilizaţi pompieri militari şi voluntari, a anunțat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bistriţa-Năsăud. Flăcările au cuprins vegetaţia uscată şi copacii.

Incendiul s-a produs într-o pădure din Munţii Rodnei, aflată pe raza comunei Şanţ din județul Bistrița-Năsăud. La fața locului au fost trimiși 20 de pompieri militari şi voluntari, potrivit autorităților locale.

ISU intervine la fața locului

Zeci de pompieri militari şi civili, dar şi pădurari acționează pentru stingerea unui incendiu de pădure în Parcul Naţional Munţii Rodnei. Sunt afectate de flăcări două hectare, într-o zonă greu accesibilă.

„20 de pompieri militari şi voluntari de la SVSU Şanţ, alături de personalul Ocolului Silvic, intervin pe raza comunei Şanţ la un incendiu de pădure. A fost alocat echipaj de pompieri cu autospecială de intervenţii la incendii de pădure. Zona este greu accesibilă. Intervenţia este în dinamică”, a transmis Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bistriţa-Năsăud.

Pompierii lucrează cot la cot cu voluntarii

Ulterior, oficialii ISU au precizat că s-au suplimentat efectivele cu SVSU Poiana Ilvei (opt pompieri voluntari), personal de la Ocolul Silvic Şant şi de la Administraţia Parculului Naţional Munţii Rodnei.

„La incendiul de pădure din Parcul Naţional Munţii Rodnei au fost directionati şi pompierii voluntari din cadrul SVSU Rodna, jandarmii montani Rodna şi grupa operativă din cadrul ISU Bistriţa-Năsăud. La o prima estimare, suprafaţa afectată de incendiu este aproximativ 2 ha (pădure)”, au mai spus autoritățile.

Apel la populație

Într-un alt colț al României, mai exact în județul Bacău, un incendiu a ars 15 hectare de grâu și 60 de hectare de miriște: „În acest context, recomandăm persoanelor fizice și juridice care, în această perioadă, recoltează culturile agricole să manifeste multă prudență și să respecte cu strictețe toate măsurile de prevenire și stingere a incendiilor.

Aducem la cunoștință faptul că este important ca în zona recoltată să se asigure prezența personalului care să supravegheze, precum și mijloacele necesare pentru stingerea incendiilor, cum ar fi pluguri, stingătoare sau cisterne cu apă, pentru a interveni prompt în cazul unei situații de urgență”, a declarat Ema Tereș, purtătorul de cuvânt al ISU Bacău.