12 iul. 2022 | 15:40

Încă un deficit imens pentru România: noua gaură neagră despre care se vorbește prea puțin

ACTUALITATE
Încă un deficit imens pentru România: noua gaură neagră despre care se vorbește prea puțin

Economia României se confruntă cu probleme însemnate pe partea de balanță comercială.

Mai exact, avem un deficit comercial în creștere, ceea ce înseamnă că importăm mai multe mărfuri decât suntem capabili să exportăm, iar acest indicator nu este unul sănătos pentru economie.

Pentru persoanele nefamiliarizate cu termenii economici, menționăm că o balanță comercială a unui stat poate fi pozitivă sau negativă. Când e pozitivă, înseamnă că țara exportă mai multe bunuri și servicii decât le importă. Când este negativă, vorbim de un „deficit comercial”, deci suntem dependenți de importuri.

Datele Institutului Naţional de Statistică (INS), indică faptul că deficitul comercial al României a crescut la 12,7 miliarde de euro în primele cinci luni ale anului. Vorbim despre o evoluție cu 3,8 miliarde de lei în comparație cu perioada similară a anului trecut, ceea ce reprezintă un nivel imens.

Ca referință, în perioada ianuarie – mai 2021, România avea un deficit comercial evaluat la 8,836 miliarde de euro!

Referindu-ne strict la balanța comercială a lunii mai a anului curent, aflăm de la INS că am exportat mărfuri în valoare de 7,9 miliarde euro, dar am importat 10,7 miliarde euro. Astfel, rezultă un deficit de 2,7 miliarde euro!

Cifrele nu mint. Aceasta e noua „bubă” a economiei noastre

Pe perioada de referință din 2022, se pare că exporturile au crescut cu 23,5%, până la 36,9 miliarde de euro, iar importurile au crescut cu 28,1%, la 49,6 miliarde de euro.

Ne descurcăm cel mai bine când vine vorba despre exporturi la maşini şi echipamente pentru transport.

Aici avem cele mai bune performanțe, iar exporturile pe acest segment valorează 15,7 miliarde de lei. Sunt vești bune și în privința mărfurilor manufacturate. România a exportat, în primele cinci luni ale anului curent, mărfuri manufacturate în valoare de 6,9 miliarde de lei. Venituri importante ne aduce și exportul de alimente şi animale vii, calculat de INS la 3,2 miliarde de lei.

Paradoxal, ceea ce exportăm masiv, importăm la cote la fel de mari. Astfel, cele mai mari importuri aferente primelor cinci luni ale anului curent sunt de maşini şi echipamente, respectiv 16,1 miliarde de lei. De asemenea, urmează produse manufacturate – 9,7 miliarde, precum şi combustibili minerali – 5 miliarde.