Încă un clasament în care ne facem de rușine: care e adevărul despre economia românească
Economia națională nu traversează o perioadă deloc benefică. Ce-i drept, cu probleme grave se confruntă aproape toate economiile lumii, pe fondul crizei sanitare prelungite, însă cifrele din țara noastră nu sunt deloc o consolare în acest sens.
Potrivit datelor Oficiului l European de Statistică (Eurostat), țara noastră are un deficit guvernamental foarte mare.
Care sunt datele economiei reale
Analiștii economici europeni atrag atenția asupra faptului că deficitul guvernamental al României a ajuns la 7,1% din PIB, faţă de 9,4% din PIB în trimestrul trei din 2020, 7,4% din PIB în trimestrul doi din 2021 şi 8% din PIB în primul trimestru din 2021.
Avem unul dintre cele mai pronunțate deficite guvernamentale din rândul statelor membre ale Uniunii Europene, după cum indică același raport.
Alături de noi, se mai confruntă cu această problemă și Malta (8,1% din PIB), dar și Spania (7,3% din PIB).
Mai mult decât atât, merită notat faptul că în trimestrul trei din 2021, aproape toate statele blocului comunitar au înregistrat în continuare deficit guvernamental. Sigura excepție la acest capitol o face Danemarca. Totuși, notează experții europeni, în perioada iulie-septembrie 2021 deficitele guvernamentale ale statelor membre ale Uniunii Europene au înregistrat scăderi, prin comparație cu perioada de dinaintea izbucnirii actualei pandemii de coronavirus.
De asemenea, important de menționat este faptul că deficitul guvernamental s-a situat în trimestrul trei din 2021 la 4% din PIB în zona euro şi la 3,7% din PIB în Uniunea Europeană.
Pe lângă deficitul guvernamental, România traversează o perioadă nefastă și în privința inflației. Din nefericire, deși resimțim deja scumpiri la toate bunurile și serviciile, mai ales la facturile de energie electrică și gaze naturale, lunile care vor urma nu vor aduce o ameliorare a situației.
Banca Națională a României se așteaptă ca punctul culminant al scumpirilor să fie atins în vară. Luna iunie ne-ar putea duce o rată anuală a inflației explozivă, situată în jurul valorii de 8,6%.