BNR vine cu cea mai proastă veste pentru români. Ce se întâmplă cu economia României în următoarele luni

BNR vine cu cea mai proastă veste pentru români. Ce se întâmplă cu economia României în următoarele luni

Economia României nu se află pe calea cea bună. O știu experții, o știm și noi, oamenii de rând. Iată ce spune BNR despre viitorul țării noastre, în 2022.

Potrivit BNR, inflația ar urma să crească, în următoarea perioadă. Iar asta, din păcate, nu are cum să fie altceva decât o veste proastă. Vorbim despre o creștere ce se va desfășura gradual (cu anumite fluctuații), pe parcursul acestui an, fapt care va duce, în mod inevitabil, la noi și noi scumpiri.

BNR vine cu vești proaste

Într-o ședință a Consiliului de Administrație al Băncii Naționale Române (BNR), întâmplată în data de 10 ianuarie 2022, oficialii au declarat că, potrivit estimărilor, vârful dinamicii inflaţiei, de 8,6%, s-a putea întâmpla în iunie 2022, urmat de o descreştere până la 5,9%, în decembrie 2022, şi apoi de 3,3%, în septembrie 2023.

Un motiv pentru care acest lucru tinde să se întâmple este cauzat inclusiv de majorarea excesivă a prețurilor la energia electrică și la gaze, în ciuda așa-zisei plafonări. Acest lucru a dus, în mod evident, la creșterea tuturor prețurilor, atunci când vorbim despre bunuri și servicii, întrucât acestea se comportă ca un joc de domino (crește unul, cresc toate).

Ba mai mult, experții BNR au mai indicat că activitatea economică de la noi din țară a suferit o oarecare stagnare, în trimestrul al IV-lea din 2021, ca mai apoi să-și revină firav în trimestrul I al anului în curs.

De asemenea, blocarea lanțurilor de producție, în contextul crizei energetice, n-a făcut decât să înrăutățească situația, incertitudinea planând peste multe domenii esențiale din industria de comerț, dar și de producție – cele două fiind strâns legate una de alta.

BNR a mai spus că, în această perioadă, atragerea de fonduri europene ar reprezenta o soluție viabilă pentru comercianții mai mici (și mai mari) și și-a manifestat îngrijorarea cu privire la nivelul de absorbție curent, valabil atât pentru anul 2021, cât și pentru începutul anului 2022.

Citește și:
Etichete: