15 dec. 2022 | 07:35

Impactul de zi cu zi al tehnologiei: cum ajută giganții din tech persoanele cu dizabilități

ACTUALITATE
Impactul de zi cu zi al tehnologiei: cum ajută giganții din tech persoanele cu dizabilități

Scurtmetrajul recent lansat de Apple, The Greatest, este un instantaneu trecător al vieților obișnuite ale persoanelor cu dizabilități. Îl include pe pianistul Matthew Whitaker, printre câteva persoane care își duc traiul cu ajutorul tehnologiei.

Dar, sub ambalajul frumos, există un mesaj important: tehnologia de asistență are un impact zilnic. Clipul surprinde esențialul unei vieți cu dizabilități.

Pe ecran, spectatorii urmăresc o zi din viața a șapte utilizatori Apple cu dizabilități ale căror vieți se împletesc perfect cu tehnologia companiei și setările sale accesibile.

Videoclipul a fost produs de persoane cu dizabilități care folosesc zilnic tehnologii precum smartphone-uri și tablete. El subliniază, spre exemplu, funcția de asistență la atingere (Assistive Touch) și detectare a ușii (Door Detection) a iPhone-ului, care îi permite lui Whitaker să găsească ușa către scenă, demonstrând că persoanele cu dizabilități se pot descurca cu această tehnologie.

Prin intermediul acestei reclame, persoanele cu dizabilități pot oferi experiența lor trăită – o explicație mai nuanțată, mai vie, de care nu toată lumea poate fi conștientă. De asemenea, notificările de recunoaștere a sunetului (Sound Recognition) Apple Watch sunt afișate împreună cu impactul pe care îl au asupra îmbunătățirii vieții.

La fel ca internetul, etapele noastre de dezvoltare sunt destul de bine împletite. Tehnologia de asistență le permite oamenilor cu anumite probleme să se descurce în situații în care nu s-ar descurca în mod normal.

Acest clip Apple vorbește despre un adevăr mai larg: experiențele cu dizabilități trebuie să fie integrate în ADN-ul produselor. Acest impuls pentru evidențierea accesibilității este pentru Ziua Persoanelor cu Dizabilități. Un eveniment definit online ca găsirea de „soluții transformatoare pentru dezvoltarea incluzivă: rolul inovației în alimentarea unei lumi accesibile și echitabile”. Este o reamintire a unui adevăr simplu: persoanele cu dizabilități au luptat pentru a fi vocile îndrăznețe în aceste spații netradiționale.

Progresul tehnologiei Google, pentru includerea persoanelor cu dizabilități

Christopher Patnoe, responsabilul EMEA pentru accesibilitate și includere a persoanelor cu dizabilități la Google, a fost de acord: „produsele noastre sunt făcute în ani de cercetare”, a spus el. „Ani de colaborare cu persoanele cu dizabilități și de lucru cu comunitatea – este un process întreg”.

Google a făcut, de asemenea, reclame pentru a coincide cu Ziua Persoanelor cu Dizabilități: înființarea primului său centru dedicat de descoperire a accesibilității în Marea Britanie, pentru a stimula cercetarea și proiectarea în tehnologie accesibilă.

În plus, există o promisiune de a oferi peste un milion de lire sterline în granturi, pentru a sprijini persoanele cu dizabilități cu abilități de siguranță și tehnologie online și aplicația Project Relate. A fost lansat recent în formă beta în Marea Britanie pentru a ajuta persoanele cu vorbire non-standard să comunice mai eficient și fără efort. Pentru cineva cu deficiențe de vorbire, aplicația are potențialul de a modifica radical modul în care se mișcă prin lume și este un semn clar că Google ascultă utilizatorii cu dizabilități. Una dintre cele mai notabile caracteristici ale aplicației este funcția de repetare: capacitatea de a reitera ceea ce ai spus, folosind o voce clară, sintetizată.

După cum a menționat Patnoe, e-mailul a fost odată o revoluție în comunicare, așa că tehnologia continuă să evolueze și să se transforme și, în cele din urmă, devine banală. Google urmărește normalizarea utilizării tuturor tehnologiilor pentru fiecare utilizator. În deceniile precedente, s-a simțit „altfel” și prohibitiv de scump. Acum este norma – la fel de simplu ca un singur buton. Următoarea generație poate nici măcar nu trebuie să facă un efort conștient.

Dar, după cum a concluzionat el, „nu am terminat niciodată” – întotdeauna sunt mai multe de realizat, iar Google dorește să continue să găsească lacune și să caute soluții. Momentul este perfect pentru un astfel de subiect, chiar dacă puțin șocant în viziunea aproape utopică, având în vedere relația tensionată dintre unii  indivizi din tehnologie și comunitatea cu dizabilități.

Presiunea activiștilor și a utilizatorilor cu dizabilități a însemnat că Twitter a început să facă o muncă vitală pentru a sprijini toți utilizatorii cu dizabilități. De exemplu, introducerea insignelor „alt-text” pe toate imaginile oferă o reamintire că descrierea imaginii este un minim. Deci, a fost o lovitură personală pentru mulți dintre aceștia când întreaga echipă de accesibilitate Twitter a fost concediată brusc. Problema s-a agravat atunci când Noam Bardin, co-fondatorul The Post (un rival Twitter încă în beta), a anunțat într-o postare că accesibilitatea nu este un aspect esențial, deoarece ar elimina atenția din alte domenii.

Deoarece este de o importanță mai mică, multe persoane cu dizabilități pot pierde utilizarea unei platforme de social media care le-ar putea ajuta să acceseze lumea mai largă. Tehnologia accesibilă nu trebuie să fie drăguță sau la modă – trebuie doar să funcționeze.

Oamenii de știință dezvoltă, de asemenea, gadget-uri, proteze, și implanturi în creier, pentru persoanele imobilizate, care își pot duce viața mai simplu. De exemplu, un grup de oameni de știință de la Universitatea Case Western Reserve din Ohio a reușit să testeze un sistem care transportă semnalele de la creier la electrozii plasați în brațul unui bărbat paralizat, pentru ca acesta să își recapete mobilitatea brațelor.

Potrivit lui John Donoghue, unul dintre liderii BrainGate, asociația care a dezvoltat această interfață împreună cu cercetătorii de la Universitatea Ohio, „Faptul că am reușit să facem o persoană să își recapete controlul asupra propriului corp prin stimularea mușchilor e un lucru incredibil”.

Testele precedente asupra subiectului au arătat, la rândul lor, rezultate pozitive. De exemplu, voluntarii nu au avut probleme cu mișcare cursorului computerului și nici cu operarea brațelor robotice. Mai mult, un bărbat din Ohio cu brațele paralizate parțial și-a putut deschide și închide pumnul cu puterea gândului, folosind un implant în creier și electrozi externi, plasați pe antebraț.

Mai mult, într-o descoperire semnificativă, cercetătorii Institutului de Neuroștiințe UC San Francisco Weill care au lucrat la un membru protetic controlat de creier au arătat că tehnicile de învățare automată au ajutat o persoană cu paralizie să învețe să controleze un cursor de computer. Aceasta a folosit activitatea creierului, fără a necesita un update zilnic extins, ceea ce a fost o cerință a tuturor eforturilor din trecut cu privire la interfața creier-computer (BCI).

„Câmpul BCI a făcut progrese semnificative în ultimii ani, dar pentru că sistemele existente au trebuit resetate și recalibrate în fiecare zi, nu au reușit să intre în procesele naturale de învățare ale creierului. Este ca și cum ai cere cuiva să învețe să meargă pe bicicletă din nou și din nou de la zero”, a declarat autorul principal al studiului, Karunesh Ganguly, profesor asociat la Departamentul de Neurologie al UCSF.

Sau această mână protetică ce poate prinde și poate face mișcări ca o mână normală ar putea restabili peste 90% din funcționalitate persoanelor cu amputări ale membrelor superioare, susțin dezvoltatorii invenției. O echipă de ortopezi, designeri industriali și pacienți a lucrat cu oameni de știință de la Istituto Italiano di Tecnologia din Italia, pentru a crea mâna artificială numită Hannes. Membrul a fost conceput pentru a reproduce cu exactitate dimensiunea, greutatea, aspectul și mișcarea naturală de prindere a unei mâini umane pentru a ajuta oamenii să câștige aproape un control normal în urma unei amputări.

O aplicație pentru telefonul mobil și o conexiune bluetooth pot fi, de asemenea, utilizate pentru a regla parametrii de funcționare ai mâinii – inclusiv precizia și viteza de mișcare.

Oamenii de știință dezvoltă, așadar, soluții și echipamente pentru persoanele cu dizabiltăți, pe măsură ce tehnologia evoluează. Astfel, viața lor devine mai ușoară.