Imagini din satelit. Cum arată orașul-port Mariupol după bombardamentele devastatoare
Noi imagini din satelit arată imagini înainte și după ale orașului asediat Mariupol, din sudul Ucrainei, după ce a fost bombardat necruțător din partea trupelor ruse. Imaginile au fost colectate ieri dimineață și s-au observat daune mari la infrastructura civilă din și în jurul orașului, inclusiv case rezidențiale, blocuri înalte, magazine alimentare și centre comerciale.
Cum arată orașul-port Mariupol din satelit, după bombardamentele devastatoare
Acesta a fost colectat înainte de bombardamentul de ieri asupra spitalului de copii din oraș, care a provocat pagube catastrofale și ar fi provocat trei morți și zeci de răniți. Casele și clădirile distruse pot fi văzute în imagini înainte și după din estul orașului Mariupol.
Amploarea distrugerii din orașul-port ucrainean Mariupol de către forțele ruse a evidențiat în noi imagini din satelit care arată clădiri rezidențiale devastate, parcuri distruse și magazine alimentare mocnite.
Afișate alături de imagini dinaintea invaziei, imaginile prezintă o imagine sumbră a daunelor cauzate până acum orașului asediat, pe care președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a descris drept „dovada supremă că are loc genocidul ucrainenilor” în urma bombardării unui maternitate.
Viceprimarul orașului, Sergii Orlov, a declarat reporterilor despre mai multe ținte civile lovite până acum, inclusiv numeroase case rezidențiale, un spital pentru copii și maternități, clădirea principală a serviciilor administrative și uriașa fabrică metalurgică Avostal a orașului.
Orlov a spus că 1.160 de persoane au fost deja ucise, dintre care 47 au fost îngropate numai miercuri. Aproximativ 200.000 de oameni vor să iasă din oraș, dar cu coridoarele umanitare bombardate, doar aproximativ 2.000 până la 3.000 pot pleca pe zi.
Cel mai rău bombardament a venit în vestul orașului, Crucea Roșie descriind condițiile din oraș drept „apocaliptice”, în timp ce viceprim-ministrul Iryna Vereshchuk a spus că situația este „catastrofală”. În apelul cu jurnaliştii, Orlov a numit asediul „genocid pur”.
„Au folosit aviație, artilerie, mai multe lansatoare de rachete, gradate și alte tipuri de arme despre care nici măcar nu știm. Acest lucru nu este pur și simplu perfid. Este o crimă de război și un genocid pur”, a spus el.
Mariupol, fără apă, alimente și energie electrică
Mariupol a rămas fără apă, căldură, energie electrică și chiar alimente, conform anunțului de zilele trecute făcut de autoritățile locale, dar și de președintele Volodimir Zelenski, potrivit căruia, „un copil a murit din cauza deshidratării“. Primarul din Mariupol descrie, de asemenea, o imagine sumbră a vieții din orașul aflat sub atacul rușilor.
În centrul orașului au fost puse la dispoziție 50 de autobuze pentru ucrainenii care intenționau să părăsească țara, dar, la mai puțin de două ore, trupele ruse au început să bombardeze din nou zonele rezidențiale, prinzând în capcană civilii care încercau să evadeze, relatează BBC.
Orașul a rămas fără apă caldă, fără curent electric, fără canalizare, iar alimentele și apa se epuizează rapid.
„Rușii împiedică aprovizionarea cu mâncare, au făcut o blocadă, ca la Leningrad. De șapte zile, în mod intenționat, distrug infrastructura critică a orașului. Nu avem apă, lumină sau căldură“, se arată într-o declarație a Consiliului Local Mariupol, potrivit Reuters.
„Ne distrug ca naţiune. Acesta este un genocid împotriva poporului ucrainean. Ne distrug proviziile de alimente, ne prind într-o blocadă, ca în vechiul Leningrad. Intenţionat, timp de şapte zile, au distrus infrastructura de importanţă vitală a oraşului. Nu avem electricitate, apă sau căldură“, au transmis autoritățile din Mariupol.