04 ian. 2022 | 14:11

Ia-ți gândul de la bani și în 2022. Statul ți-a ‘aranjat’ să te țină acasă, cu venitul minim

ACTUALITATE
Ia-ți gândul de la bani și în 2022. Statul ți-a 'aranjat' să te țină acasă, cu venitul minim

Pentru mulți, anul 2022 e văzut ca o rază de speranță, în această criză sanitară globală ce ne-a dat tuturor viețile peste cap. Cele mai multe așteptări se îndreaptă către partea financiară, doar că, din câte se pare, numeroși angajați români își vor petrece și acest an tot acasă, pe puținii bani din șomajul tehnic.

Dat fiind contextul nefavorabil al pandemiei, statul a pregătit cadrul legal pentru ca firmele să-și poată trimite din nou angajații în șomaj tehnic, acasă. Măsura este utilă, atât pentru firme, cât și pentru salariați, fiind mai bună decât o concediere, însă pentru mulți salariați, a sta acasă bazându-se doar pe indemnizația aceasta e un calvar nesfârșit.

Anunțul de ultimă oră al Guvernului

Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii, tocmai a făcut anunțul conform căruia Guvernul se pregătește să reintroducă, și pentru anul curent, măsura șomajului tehnic.

De la Guvern, această măsură se adoptă cu gândul de a oferi un colac de salvare atât firmelor, cât și populației, dar cu siguranță nu reprezintă scenariul la care visau românii pentru anul curent. O indemnizație de șomaj tehnic de-abia te ajută să-ți duci traiul de azi pe mâine, nici nu poate fi vorba despre a-ți permite o viață mai bună, condiții mai decente sau îndeplinirea unor dorințe la care poate ai visat în noaptea dintre ani.

„Astăzi, la Guvern, în cadrul unei întâlniri de lucru a cărei temă a fost identificarea de soluții pentru contracararea efectelor unui eventual val cinci al pandemiei, s-a decis ca, pe linia Ministerului Muncii, să se acorde, din nou, posibilitatea introducerii angajaților în șomaj tehnic decontat de stat”, a explicat Vasilcoiu.

La fel ca anul trecut, analiștii economici sunt de părere că domeniul de activitate care va fi cel mai dependent de această măsură va fi HoReCa. Explicația este cât se poate de simplă. Industria ospitalității continuă să fie activitatea extrem de afectată de această criză sanitară globală, dar și de restricțiile impuse de autorități cu scopul de a limita transmiterea virusului în comunitate.