Horoscopul și zodiacul, înșelătorie grosolană sau adevăr? Ce spune știința despre fenomen

Horoscopul și zodiacul, înșelătorie grosolană sau adevăr? Ce spune știința despre fenomen

Horoscopul și zodiacul sunt urmărite zilnic de zeci de milioane de persoane din întreaga lume. Acestea promit să prevadă viitorul persoanelor pe baza anumitor caracteristici ale astrelor și în funcție de mișcarea lor. Totuși, cât de adevărate sunt acestea?

Citirea acestor horoscoape este o diversiune foarte populară, însă sunt și sceptici care se întreabă care este știința care stă la baza acestora și cât de adevărate sunt. Texte precum „inspirația te găsește dacă ești dispus să te dedici unei cauze” sau „probleme la nivel familiei”, sunt doar câteva din rândurile care îi determină pe unii oameni să ia foarte în serios aceste texte.

Aproximativ 70 de milioane de americani își citesc horoscopul zilnic. Ei bine, asta este cel puțin conform Federației Americane a Astrologilor. Potrivit unui studiu realizat în urmă cu douăzeci de ani de Pew Forum on Religion & Public Life, 25% dintre americani credeau că pozițiile stelelor și planetelor ne afectează viața de zi cu zi.

În 2012, General Social Survey a constatat că 34% dintre americanii chestionați consideră astrologia „foarte” sau „un fel de științifică” și au raportat, de asemenea, o scădere de la două treimi la aproximativ o jumătate a fracției de oameni care consideră astrologie „deloc științifică”.

Astrologia este, în general, definită ca fiind credința că fenomenele astronomice, cum ar fi stelele de deasupra capului când te-ai născut sau faptul că Mercur este în retrograd, au puterea de a influența evenimentele zilnice din viața noastră și trăsăturile noastre de personalitate. Acesta este, desigur, foarte diferit de studiul astronomiei, care este studiul științific al obiectelor cerești, al spațiului și al fizicii universului.

Un aspect specific al astrologiei, prognoza viitorului unei persoane sau oferirea de sfaturi cu privire la activitățile zilnice prin horoscop, devine tot mai popular. Reviste precum The Cut au raportat o creștere cu 150% mai multe accesări pe paginile cu horoscop în 2017 decât în ​​2016, iar în prezent, nenumărate publicații din întreaga lume ar putea afirma acest lucru.

În mod clar, mulți oameni caută modalități de a interpreta stelele pentru sfaturi. Astrologia se bazează pe înțelegerea pozițiilor stelelor, ceea ce pare o căutare suficient de științifică în sine. Dar există vreo știință care să susțină dacă astrologia ne influențează personalitatea și viața?

Horoscopul și zodiacul între mit și adevăr

Un răspuns cât se poate de simplu și de scurt ar fi: Nu! Niciunul! De când astronomii și astrologii deopotrivă au început să arate zodiacul pe cer cu aproximativ 2.000 de ani în urmă, poziția noastră față de acele constelații a scăzut cu aproximativ 30 de grade sau o lună întreagă. Aceasta înseamnă că s-ar putea să crezi că ești Berbec, dar dacă horoscopul ar fi conectat la constelațiile lor actuale, de fapt ai fi mai mult zodia Pești.

Pământul are și o formă suplimentară de mișcare, numită precesie, care este un cuvânt fantezist pentru clătinare. Pământul se clatină puțin în jurul axei sale în timp ce se rotește. Această mișcare este una lentă, astfel că trasarea unei bucle a acestei oscilări durează aproximativ 26.000 de ani, însă în timp, se adună.

În 1985, fizicianul Shawn Carlson a efectuat un test dublu-orb al ideii că hărțile astrologice ar putea descrie cu acuratețe trăsăturile noastre de personalitate și și-a publicat rezultatele în revista Nature. Carlson a cerut 30 de astrologi americani și europeni, clasați de colegii lor ca printre cei mai buni, să revizuiască hărțile astrologice pentru 116 persoane fără a-i întâlni personal.

Apoi a oferit trei descrieri de personalitate pentru fiecare dintre cele 116 persoane. O descriere a fost cea care a descris de fapt subiectul. Celelalte două erau descrieri reale de personalitate… dar descriau alte persoane. Carlson le-a cerut astrologilor să potrivească personalitatea potrivită cu harta astrologică a persoanei respective.

Rezultatul? Astrologii au reușit să facă potrivirea corectă. Cu alte cuvinte, având în vedere trei descrieri de personalitate pentru un subiect, ai avea o șansă din trei să o alegi pe cea potrivită. În general, astrologii au potrivit corect una din trei diagrame, astfel încât rezultatele lor nu au fost mai bune decât s-ar fi bazat pe șansa aleatorie.

Carlson a concluzionat că astrologii probabil lucrează în funcție de limbajul corpului și de reacțiile clienților lor în timpul întâlnirilor în persoană pentru a-și îmbunătăți șansele de a ghici corect detalii relevante despre viața lor. Această artă este cunoscută sub numele de lectură la rece.

Așadar, aceste previziuni astrale nu reprezintă tocmai ceea ce urmează să ți se întâmple sau sfaturi cu privire la actuala ta viață mai bune decât cele pe care ți le-ar putea transmite un psiholog de exemplu.

Citește și: