Guvernul declară război prețurilor false și speculei: se pregătește o nouă lege

Guvernul declară război prețurilor false și speculei: se pregătește o nouă lege

Autoritățile guvernamentale pregătesc o lege care să combată fenomenul speculei. Prevederile legale vor lupta împotriva creșterii artificiale a prețurilor.

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a oferit deja primele detalii cu privire la cum va funcționa noul mecanism legislativ.

Ce e Legea speculei și cum se va aplica

Până la această oră nu există detalii concrete despre noile măsuri, însă autoritățile se arată încrezătoare că noile măsuri vor duce la eliminarea sau cel puțin diminuarea fenomenului speculei.

„Este doar o primă notă care a fost discutată în Guvern şi se referă la măsuri de reglementare în domeniul speculei, la care vor colabora Ministerul Economiei, Consiliul Concurenţei şi Ministerul de Finanţe.(…) Săptămâna viitoare vom avea o primă formă şi atunci o vom pune în transparenţă decizională”, a spus ministrul la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern.

„Vedem că lunile anterioare am avut creşteri de la un moment la altul ale preţurilor şi printr-un astfel de act normativ venim să reglementăm o astfel de situaţie.

În urma acestor discuţii şi prin procesul de transparenţă decizională vom stabili un nivel, să zicem, care să fie motivant pentru cei care vând aceste produse să nu practice astfel de măsuri speculative”, a mai precizat Spătaru.

Amintim faptul că rată anuală a inflației în Uniunea Europeană a crescut în luna martie până la 7,8%, de la 6,2% în luna februarie. Pe de altă parte, rata anuală a inflației în România a depășit media din blocul comunitar, conform datelor INS. Astfel stând lucrurile, rata anuală a inflației a urcat la 10,15% în luna martie 2022, de la 8,53% în februarie.

Estimările Băncii Naționale indică faptul că inflația va atinge apogeul în vara. Se va depăși astfel nivelul prognozat de 11,2% în iunie. Prin urmare, pe lângă posibila speculă, fondul economic actual este unul caracterizat de scumpiri și oscilații de preț, care pun mare presiune pe bugetele românilor, fie ei persoane fizice sau juridice.

Citește și: