Greșeala pe care o fac toți părinții atunci când copiii sunt de nestăpânit: avertismentul oamenilor de știință
Mulți părinți ai zilelor noastre au tendința de a-și liniști copilul plasându-l în fața unui ecran, fie că vorbim despre un telefon, o tabletă sau un televizor.
Cercetătorii au analizat modul în care dispozitivele digitale sunt folosite pentru a calma copiii agitați, cu vârste cuprinse între 3 și 5 ani. Studiul a implicat 422 de părinți și același număr de copii și a fost realizat în perioada august 2018 și ianuarie 2020, înainte ca pandemia de COVID-19 să schimbe regulile.
S-a descoperit că utilizarea îndelungată a dispozitivelor ca mecanisme de calmare a fost legată de o mai mare reactivitate emoțională sau dereglare la copii, pe parcursul mai multor luni.
Asocierea a fost vizibilă la băieții mici și la copiii care aveau deja semne de hiperactivitate, impulsivitate și un temperament puternic. Se pare că aceste gadget-uri pot împiedica copiii să-și dezvolte propriile moduri de reglare a emoțiilor.
„Folosirea dispozitivelor mobile pentru a relaxa un copil poate părea un instrument inofensiv, temporar, pentru a reduce stresul în casă, însă pot exista consecințe pe termen lung”, a declarat medicul pediatru de dezvoltare comportamentală Jenny Radesky, de la Universitatea din Michigan.
Furia copiiilor ar putea fi tratată și altfel
Grupa de vârstă analizată în studiu a inclusc copii predispuși la crize de furie sau emoții intense, ceea ce face opțiunea de a folosi o tabletă sau un telefon pentru calmare cu atât mai atrăgătoare.
Ce-i drept, funcționează, dar duce la dezvoltarea emoțională cu probleme, pe termen lung.
„Obișnuința de a folosi dispozitive pentru a gestiona comportamentul dificil se întărește în timp. Cu cât dispozitivele sunt folosite mai des, cu atât copiii și părinții lor vor folosi mai puține strategii de adaptare”, s-a subliniat.
Cercetătorii au propus și alte opțiuni pentru calmarea copiilor, inclusiv experiențe senzoriale, ceea ce implică ascultarea muzicii sau jocuri de lumini, dar și activitatea fizică.
Bineînțeles, așa cum se subliniază și în studiu, metoda ecranului poate părea una la îndemână. Însă, dacă vrei ca, pe viitor, copilul tău să se dezvolte normal din punct de vedere psihic, ai face bine să-i oferi alternative și, poate, mai mult din timpul tău.