12 dec. 2022 | 14:32

Copiii simt emoții puternice: cum să le validezi sentimentele, conform psihologilor

ACTUALITATE
Copiii simt emoții puternice: cum să le validezi sentimentele, conform psihologilor

Validarea este unul dintre cele mai puternice instrumente de educație parentală și, totuși, este adesea lăsată în afara programelor tradiționale de formare a părinților comportamentale. Copiii simt emoții, sentimente puternice, pe care uneori nu știu să le exprime. Cum îi validezi sentimentele copilului tău?

În general, programele de formare comportamentală a părinților se concentrează pe învățarea părinților să folosească abilitățile pozitive de participare, ignorarea activă a comportamentelor necorespunzătoare minore și stabilirea limitelor într-un mod clar și consecvent. În timp ce aceste abilități îmbunătățesc semnificativ calitatea relațiilor din casă și îi ajută pe copii să asculte mai bine, ele se concentrează mai puțin pe consolidarea abilităților de reglare a emoțiilor la copii.

Capacitatea unui copil de a-și regla emoțiile afectează relațiile cu familia și semenii, rezultatele academice, sănătatea mintală pe termen lung și succesul viitor. Părinții care caută tratament pentru probleme de comportament raportează adesea că copilul lor este prea sensibil sau are reacții emoționale mari în comparație cu frații sau colegii de aceeași vârstă, spun cercetătorii. Într-adevăr, multe tulburări clinice la copii, cum ar fi tulburarea de deficit de atenție/hiperactivitate (ADHD) și tulburarea de opoziție sfidătoare (ODD), sunt asociate cu emoții mai intense și dificultăți semnificative în reglarea acestor emoții. Copiii care se confruntă cu dereglarea emoțiilor sunt expuși unui risc crescut de alte probleme de sănătate mintală, inclusiv anxietate sau depresie.

Copiii trebuie susținuți de către părinți

Validând experiența emoțională a copiilor, părinții îi pot ajuta să învețe cum să gestioneze marile emoții care adesea duc la crize de furie, crize și conflicte în familie. A ajuta copiii să învețe să se autoregleze este una dintre cele mai importante sarcini parentale, deoarece reglarea emoțiilor este o abilitate esențială de viață care este predictivă pentru rezultate pozitive.

Validarea este definită de Oxford Languages ca „recunoaștere sau afirmare că o persoană sau sentimentele sau opiniile sale sunt valide sau merită”. Când validăm sentimentele celorlalți, ne punem în pielea lor, pentru a înțelege experiența lor emoțională și pentru a o accepta ca fiind reală. Validarea sentimentelor copilului nu înseamnă că accepți sau ești de acord cu acțiunile pe care le întreprinde copilul. Pur și simplu, îi permite copilului tău să știe că îi înțelegi sentimentele și că este în regulă să aibă acele sentimente. Îi oferă copilului tău spațiu pentru a-și exprima emoțiile fără a judeca, în siguranță și fără a ignora sau a îndepărta acele sentimente.

Părinții pot încerca să-și valideze copilul oricând există o reacție emoțională puternică la o situație sau la anumiți stimuli. A fi prezent cu copilul tău îi arată că îl susții și că emoțiile lui nu sunt prea mari pentru a le gestiona. Stând calm în apropiere, permite-i copilului tău să știe că ești acolo și gata să-l ajuți atunci când este calm și este capabil să meargă mai departe. De asemenea, modelează menținerea calmului în situații dificile.

Reflectarea gândurilor sau sentimentelor lor este o altă modalitate de validare. De exemplu, „se pare că ai fost frustrat când fratele tău ți-a doborât blocurile. Știu că ai muncit foarte mult pentru a le construi”. Când copiii sunt mai puțin capabili să-și exprime gândurile sau sentimentele, este bine ca părinții să încerce să ghicească ce ar putea simți. Ai putea spune: „Bănuiesc că te simți dezamăgit chiar acum”. De asemenea, este bine să greșești. Încă arată că ești acolo și încerci să înțelegi.