04 dec. 2022 | 09:00

Google Chrome și impactul asupra bateriei: detaliul care te ajută să stai mai mult timp departe de priză

ACTUALITATE
Google Chrome și impactul asupra bateriei: detaliul care te ajută să stai mai mult timp departe de priză

Google Chrome este renumit ca fiind cel mai ineficient browser când vine vorba de consumul de resurse hardware și impactul asupra bateriei unui laptop. Din mai multe puncte de vedere, este programul care poate îngenunchea orice sistem, indiferent cât este de performant.

Din fericire, după lupte seculare, cei de la Google s-au gândit să întindă o mână de ajutor utilizatorilor de laptop care, dintr-un motiv sau altul, folosesc Chrome când sunt departe de priză. Practic, gigantul din Mountain View a intrat în cel mai popular browser din lume un sistem de economisire a bateriei sau Battery Saving.

Schimbare din Google Chrome care face minuni pentru baterie

În Google Chrome 108, compania americană a integrat un modul de Energy Saver, menit să-ți sporească autonomia laptopului când ești departe de priză. Acesta este prezent în versiunile browserului pentru Windows, Mac, Linux și Chromebook. Pentru a-l activa, însă, trebuie să ai în vedere câteva particularități.

Ca idee, Energy Save în Google Chrome ar trebui, în teorie, să micșoreze impactul browserului asupra sistemului prin reducerea activității în fundal a paginilor web, a efectelor vizual de pe anumite site-uri, a numărului de cadre atunci când te uiți la clipuri video. Dintr-un punct de vedere, calitatea experienței de navigare pe internet s-ar putea să aibă de suferit. Din alt punct de vedere, s-ar putea să fie singura șansă să rămâi departe de priză pentru mult timp atunci când îți dorești asta mai mult.

Google Chrome Flags

Înainte de a te apuca de treabă, merită să ai în vedere că acest parametru este ascuns în mod implicit și trebuie afișat cu ajutorul unui așa numit Chrome Flag. Pentru a ajunge la el, scrie în bara de adresă din browser –  ”chrome://flags” fără ghilimele și apasă pe Enter. Caută battery în lista de opțiuni disponibile și, când ajungi la opțiunea din imaginea de mai sus, optează pentru Enable în dreapta, în loc de Default. Repornește browser-ul pentru ca schimbarea să intre în vigoare.

După restart, fă click pe cele trei buline din dreapta sus și intră la Settings. Fă click pe Performance în stânga, o întreaga secțiune care era absentă anterior și activează Energy Saver în dreapta sus. Un pic mai jos, poți alege ca acest mod de navigare să se activeze automat când ești departe de priză sau când bateria laptopului ți-a scăzut la sub 20%. Dacă nu vezi încă secțiunea de Performance, s-ar putea să fie nevoie să-ți instalezi cea mai recentă versiune de Chrome sau, eventual, să aștepți câteva zile.

Google Chrome Performance

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele