Gigantul care ar fi putut să fie în România: unde va fi construită fabrica Fiat, de fapt

Gigantul care ar fi putut să fie în România: unde va fi construită fabrica Fiat, de fapt

Stellantis va construi vehicule electrice la noua sa uzină.

Stellantis a declarat că va construi o nouă mașină electrică cu baterii la fabrica sa din Kragujevac, Serbia.

Mașina electrică va înlocui producția lui Fiat 500L, a spus Stellantis într-un comunicat.

CEO-ul Stellantis, Carlos Tavares, și președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, au semnat un acord de 190 de milioane de euro pentru a investi în producția de vehicule electrice din fabrică.

Noul vehicul electric compact, care nu a fost încă numit, va intra în producție la începutul anului 2024, a spus Stellantis. Un alt vehicul electric ar putea fi adăugat la o dată ulterioară, a spus compania.

Investiția sârbă va ajuta producătorul auto, care a fost format prin fuziunea dintre Fiat Chrysler Automobiles și PSA Group, să-și atingă obiectivul de a vinde în Europa doar mașini electrice cu baterie până la sfârșitul acestui deceniu, a spus Stellantis.

Stellantis continuă expansiunea

Fiat a spus că gama sa de produse va deveni exclusiv electrică între 2025 și 2030.

Serbia deține un pachet de 33% din fabrică, care a construit anterior mașini Yugo în cadrul afacerii Zastava Automobili, deținută de guvern.

Vucic a spus că Serbia, care nu a produs încă mașini electrice, va trebui să ia în considerare deschiderea a numeroase stații de încărcare pentru a atrage cumpărători locali, precum și să adopte o nouă strategie energetică.

„Trebuie să asigurăm energie electrică mai ieftină și pentru a realiza asta trebuie să avem mai multă energie regenerabilă”, a spus Vucic.

Stellantis nu a oferit mai multe detalii despre vehiculul care va fi construit, dar Tavares a spus că platforma sa se va „potri perfect” cu vehiculele din segmentele minicar, mici și compacte.

„Această nouă platformă pentru vehicule electrice se va potrivi perfect cu produsele din categoriile A, B și C și va îmbunătăți soluțiile eficiente și curate pentru mobilitatea urbană ale mărcilor noastre”, a spus Tavares.

Citește și: